Pensioen

Regel je pensioen zelf - Begin nú met bijsparen

Je krijgt straks eventueel van de overheid een AOW-uitkering. Als je in loondienst werkt of hebt gewerkt, ontvang je meestal ook werknemerspensioen. Voor 1 op de 10 werknemers blijkt er echter niets geregeld. Is je AOW en werknemerspensioen voldoende om je uitgaven te kunnen betalen? Wat kun je doen als je denkt dat je toch meer pensioeninkomen nodig hebt, of als je geen of weinig werknemerspensioen hebt opgebouwd?

Verschillende manieren om je pensioen aan te vullen:

Spaar met een lijfrente (bankspaar) product

Wil je geld opzij zetten voor je pensioen? Dan kun je denken aan een lijfrenteverzekering, bankspaarrekening of beleggingsrekening. Dit is een aanvulling op het pensioeninkomen. Je kunt maandelijks of jaarlijks geld storten in dit product. Je inleg is aftrekbaar als je kunt aantonen dat je een pensioentekort hebt. Je krijgt een deel van je inleg terug via de aangifte inkomstenbelasting. Op de einddatum moet je het geld gebruiken om een pensioenuitkering te kopen. Je betaalt belasting over het bedrag dat je ontvangt als het pensioen is ingegaan.

Zelf sparen en beleggen

Je kunt ook zelf sparen of beleggen voor je pensioen. Het voordeel hiervan is dat je in principe altijd toegang hebt tot het geld. Over je spaargeld en beleggingen betaal je elk jaar belasting. Deze belasting betaal je als je vermogen in box 3 boven een bepaalde drempel uitkomt. De drempel voor alleenstaanden is €50.650 (bedrag 2022), voor partners € 101.300 (bedrag 2022). Hoeveel vermogensbelasting je betaalt, hangt af van hoe groot je vermogen is.  (bedragen elk jaar aanpassen op de site)

Hypotheek aflossen

Als je een hypotheek hebt die (deels) aflossingsvrij is, kun je meer gaan aflossen. Zo verlaag je je woonlasten als je bijvoorbeeld met pensioen bent en heb je dus minder inkomsten nodig. Over het bedrag dat je aflost, betaal je geen rente meer. Hierdoor daalt eventueel wel de renteaftrek die je krijgt bij je belastingaangifte.

Bij je werkgever aandringen op een pensioenregeling

Voor ongeveer 1 op de 10 werknemers is geen aanvullend pensioen geregeld. Geldt dat ook voor jou dan kun je proberen om het gesprek hierover aan te gaan met je werkgever. Vraag hem waarom hij geen pensioenregeling aanbiedt. Ondertussen kun je voor dit gesprek kenbaar maken onder de rest van het personeel, bijvoorbeeld via de Ondernemingsraad (OR). Op de website van de Sociaal Economische Raad (SER) vind je meer tips.

De overwaarde van je huis verzilveren

Als je huis meer waard is dan je hypotheekschuld, kun je overwegen om je huis te verkopen. Je krijgt dan de overwaarde van deze woning tot je beschikking. De overwaarde is de verkoopprijs min het nog af te betalen hypotheekbedrag. Je zult dit geld nodig kunnen hebben voor een nieuwe woonruimte. Ook kun je het gebruiken om je pensioeninkomen aan te vullen. Overigens zijn er ook constructies mogelijk om je overwaarde te gebruiken zonder je huis te verkopen. Laat je hiervoor adviseren door Heuveling Adviesgroep.

Werken naast je pensioen

Als je uiteindelijk toch een te laag inkomen hebt, kun je ook (blijven) werken na je pensionering. Dat heeft geen gevolgen voor je pensioen inkomsten. Je krijgt daardoor niet minder pensioen of AOW. Over het bedrag dat je verdient, betaal je inkomstenbelasting.

meer categorie pensioenen

Contact opnemen

Verzekeringen
Hypotheken
Financieringen
Pensioenen
Anders:

* Deze velden zijn verplicht.

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk