skip to Main Content

Een woning kopen doe je niet zomaar, dit moet een weloverwogen beslissing zijn. De adviseurs van Heuveling hebben veel ervaring met de afwegingen die komen kijken bij een huis kopen, en adviseren je graag.

Hoe koop je een huis?

Bekijk eerst je persoonlijke situatie. Jouw huidige persoonlijke situatie speelt een belangrijke rol bij de keuze die jij voor een huis en hypotheek maakt maar ook jouw toekomst. Verander je bijvoorbeeld vaak van baan? Denk je erover om als zelfstandige te gaan werken? Ga je samenwonen, trouwen of scheiden? Gezinsplanning? Al deze vragen zijn van invloed op de keuzes die jij nu gaat maken.

Je woonwensen op een rij zetten.

Hoe concreter en realistischer jouw woonwensen zijn, hoe meer kans dat je ook het huis vindt dat bij jou past. In welke regio, stad en buurt wil je wonen en waarom wil je daar een huis kopen? Welk type woning wil je kopen: een nieuwbouw- of een bestaand huis? Wat zijn jouw eisen ten aanzien van de omgeving (centrum, station, winkels e.d.). Hoeveel kamers wil je hebben, wil je een tuin of balkon of misschien een garage?

Jouw woonwensen en de bijkomende kosten.

Bij het kopen van een huis heb je vaak meer geld nodig dan alleen de koopsom van het huis. Je hebt bijvoorbeeld ook nog geld nodig voor leuke zaken als een verbouwing of de inrichting van je nieuwe huis. En naast deze leuke uitgaven krijg je ook te maken met andere extra éénmalige kosten. Zoals kosten voor de makelaar (als je zelf een makelaar inschakelt bij de aankoop van het huis), de notaris, voor een taxatierapport, Nationale Hypotheek Garantie en het hypotheekadvies. De belangrijkste kostenpost bij de aankoop van een huis is de overdrachtsbelasting. Deze bedraagt 2% van de koopsom. Al deze éénmalige kosten (zonder de verbouwings- en inrichtingskosten) bij elkaar bedragen ongeveer 6% van de koopsom. Onze adviseurs kunnen deze kosten allemaal voor je op een rij zetten. Dan weet je ook precies hoeveel geld je moet lenen om het huis te kopen en deze bijkomende kosten te kunnen betalen. De adviseur laat je zien hoeveel je maandelijks voor de hypotheek gaat betalen. En ook met welke andere zaken je rekening moet houden, naast de hypotheek. Zoals verzekeringen voor je huis en inboedel, onroerendzaakbelasting die je aan de gemeente moet betalen en kosten voor onderhoud aan je huis.

Wat kun je ongeveer lenen?

Wil je je zoektocht beginnen en heb je misschien al een bezoek aan de makelaar gebracht. Dan is het beter om eerst na te gaan wat je per maand aan jouw huis kunt besteden. Ook andere uitgaven hebben invloed op jouw besteding. Denk aan jouw hobby, levensstijl of gezinssituatie. Ook hiervoor geldt dat de adviseur graag voor je berekent wat een verantwoord bedrag is om te lenen.

Back To Top