WGA-eigenrisicodragerverzekering

Als werkgever draagt u een grote verantwoordelijkheid voor uw werknemers, ook als zij arbeidsongeschikt raken. Werkgevers kunnen kiezen tussen deelname aan de publieke verzekering via het UWV of het zelf dragen van het risico via een WGA-eigenrisicodragerverzekering. Maar wat houdt deze verzekering precies in? Welke voordelen en risico’s brengt het met zich mee? En is het de juiste keuze voor uw bedrijf? Hier leest u alles wat u moet weten over de WGA-eigenrisicodragerverzekering.

Neem vandaag nog contact op voor een vrijblijvend gesprek

E-mail ons

Wat houdt WGA-eigenrisicodragerverzekering in?

De WGA (Werkhervatting Gedeeltelijk Arbeidsgeschikten)-eigenrisicodragerverzekering is een alternatief voor de verplichte publieke verzekering via het UWV. Wanneer een werknemer langer dan twee jaar ziek is, kan hij in de WGA terechtkomen. De WGA-uitkeringen worden normaliter betaald via het UWV, maar als werkgever kunt u ervoor kiezen om zelf het financiële risico te dragen en een private verzekering af te sluiten. Hierdoor bent u zelf verantwoordelijk voor de kosten van WGA-uitkeringen van (ex-)werknemers, maar kunt u deze risico’s afdekken met een WGA Eigen Risicodrager Verzekering bij een particuliere verzekeraar.

Waarom kiezen voor het eigen risicodragerschap?

Door eigen risicodrager te worden voor de WGA, houdt u als werkgever meer controle over de verzuim- en re-integratiekosten. Dit kan zowel financiële als strategische voordelen opleveren. De voordelen van WGA eigen risicodragerschap zijn:

  • Lagere kosten – De UWV-premies kunnen hoger zijn dan een particuliere verzekering, vooral als u weinig langdurig zieke werknemers heeft.
  • Meer grip op re-integratie – U kunt zelf bepalen hoe en met welke partijen uw werknemers begeleidt naar werkhervatting.
  • Maatwerkoplossingen – Private verzekeraars bieden vaak betere ondersteuning en begeleiding dan het UWV.
  • Mogelijke kostenbesparingen – Bedrijven die goed beleid voeren op verzuim en re-integratie kunnen profiteren van lagere premies en minder instroom in de WGA.

Wat dekt een WGA-eigenrisicodragerverzekering?

De precieze dekking kan per verzekeraar verschillen, maar over het algemeen dekt een WGA-eigenrisicodragerverzekering:

  • De uitkeringen voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte (ex-)werknemers
  • Re-integratiekosten, zoals omscholing, loopbaanbegeleiding en medische interventies
  • Begeleiding bij verzuim en preventie om langdurige arbeidsongeschiktheid te voorkomen
  • Advies en ondersteuning bij het uitvoeren van de WGA-verplichtingen

 

Sommige verzekeraars bieden aanvullende dekkingen, zoals juridische ondersteuning bij bezwaarprocedures tegen beslissingen van het UWV.

Wanneer en hoe wordt u eigen risicodrager?

U kunt twee keer per jaar overstappen naar het eigen risicodragerschap:

  • 1 januari (aanvraag vóór 1 oktober van het jaar ervoor)
  • 1 juli (aanvraag vóór 1 april van hetzelfde jaar)

De aanvraag dient u in bij de Belastingdienst en u moet een garantieverklaring van een verzekeraar of bank toevoegen. Dit is een bewijs dat u een verzekering heeft afgesloten die de financiële verplichtingen kan dekken.

 

Meer verzekeringen

 

Ontdek de voordelen en vraag ons om advies

Kiezen tussen een publieke verzekering via het UWV of WGA eigen risicodrager worden is een belangrijke beslissing met financiële gevolgen. Heuveling Adviesgroep in Arnhem helpt u graag met een risicoanalyse om te bepalen of eigen risicodragerschap voordelig is voor uw bedrijf. Ook vergelijken we diverse verzekeraars en premies om de beste deal te vinden. Wilt u weten of een WGA-eigenrisicodragerverzekering geschikt is voor uw bedrijf? Ons assurantiekantoor staat voor u klaar met advies.

Contact opnemen

Particulier
Zakelijk
Verzekeringen
Hypotheken
Financieringen
Pensioenen
Anders:

* Deze velden zijn verplicht.

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk