• Home
  • Nieuws
  • Zzp’er: dit moet u weten over uw pensioen

Zzp’er: dit moet u weten over uw pensioen

Geschreven op

Zodra u de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, hebt u recht op een AOW-uitkering van de overheid. Voor werknemers komt hier vaak een aanvullend pensioen vanuit de werkgever bovenop. Zzp’ers die graag een aanvullend pensioen willen voor de toekomst, moeten dit zelf regelen. Er bestaan verschillende mogelijkheden.

In dit artikel bespreken we de belangrijkste regelingen om als zzp’er uw pensioen te regelen. De ene regeling is niet per se beter of slechter dan de andere, het zijn verschillende mogelijkheden. Wat voor u de beste optie is, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie.

Collectieve pensioenregeling

Voor zzp’ers zijn er enkele collectieve pensioenregelingen waar u zich vrijwillig bij kunt aansluiten. Dergelijke regelingen hebben meerdere deelnemers en zijn vaak ondergebracht bij een verzekeraar, beleggingsinstelling of pensioenfonds.

Lijfrente

U kunt als zzp’er ook kiezen voor een lijfrente bij een verzekeraar, bank of beleggingsinstelling. Met een lijfrente bouwt u kapitaal op voor later, bijvoorbeeld door maandelijks een bepaalde premie te betalen. Na de pensioenleeftijd wordt het opgebouwde bedrag maandelijks aan u uitgekeerd.

Een lijfrente is een fiscaal interessante manier om extra pensioen op te bouwen. De premie die u voor de lijfrente betaalt, is (onder voorwaarden) fiscaal aftrekbaar. Daarnaast is de uitkering wel belast.

Pensioenregeling voormalige werkgever voortzetten

Hebt u voor een baas gewerkt voordat u als zzp’er begon? Dan is het in sommige gevallen mogelijk om de pensioenregeling van uw voormalige werkgever voort te zetten. U blijft dan uw maandelijkse bijdrage voor uw pensioen betalen. Niet alle pensioenregelingen geven deze optie.

Verplichte pensioenregeling voor bepaalde groepen

Sommige groepen zzp’ers hebben te maken met een verplichte beroeps- of bedrijfstakpensioenregeling. Bijvoorbeeld zelfstandige schilders en een aantal beroepen in de gezondheidszorg.

Zelf regelen

U kunt er ook voor kiezen om zelf een bedrag opzij te zetten voor uw pensioen. U hebt het dan helemaal in eigen hand. Dat kan een voordeel zijn, maar ook een nadeel. Een bedrag op een spaarrekening kunt u aanspreken wanneer u dat wil. De verleiding kan dan groot zijn om het geld voor iets anders te gebruiken.

Daarnaast is het ook een optie om pensioen op te bouwen ‘in stenen’. Is uw huis hypotheekvrij tegen de tijd dat u met pensioen gaat? Dan kunt u een overwaardehypotheek afsluiten of uw huis verkopen om het geld vrij te maken voor uw pensioen. Als u daar de ruimte voor hebt, kunt u bijvoorbeeld ook beleggen in woningen of andere panden. De inkomsten die u ontvangt uit de verhuur of de opbrengsten van een verkoop van deze panden, zijn een mooie aanvulling op uw pensioen.

Regels veranderen

Een aantal regels rondom het opbouwen van pensioen voor zzp’ers is de afgelopen jaren veranderd. Sommige regelingen zijn helemaal niet meer mogelijk. Als u al iets vast hebt liggen over uw pensioen, is het handig om hier extra goed naar te kijken. Zo komt u nooit voor verrassingen te staan.

Oudedagsreserve

Voorheen konden ondernemers een deel van de winst opzijzetten in de oudedagsreserve. Hierdoor viel dit bedrag niet meer onder de winst en betaalde een ondernemer minder belasting. Van de oudedagsreserve konden ondernemers (een deel van) hun oudedagsvoorziening regelen, bijvoorbeeld door een lijfrente te kopen. Vanaf 2023 is het niet meer toegestaan om bedragen aan de oudedagsreserve toe te voegen. Al opgebouwde oudedagsreserve kunt u wel via de bestaande regels afwikkelen.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op