• Home
  • Nieuws
  • Zonnepanelen op uw dak? Dit moet u weten

Zonnepanelen op uw dak? Dit moet u weten

Geschreven op

U ziet tegenwoordig in bijna elke straat bij een of meerdere huizen zonnepanelen op het dak liggen. Het is een efficiënte manier om uw eigen stroom op te wekken. Zeker gezien de huidige energieprijzen zijn steeds meer mensen op zoek naar duurzame alternatieven.

De overheid stimuleert dit. Eerder was er altijd een subsidie voor het aanschaffen van zonnepanelen, maar die is inmiddels afgeschaft. Sinds 1 januari 2023 betaalt u namelijk geen btw meer over de zonnepanelen die op of bij uw woning worden geplaatst. Dat scheelt toch 21 procent.

0 procent btw

Dat maakt het interessant om toch nog eens te overwegen om uw dak te voorzien van zonnepanelen. Goed om te weten: 0 procent btw geldt alleen voor zonnepanelen die op het dak liggen. Geïntegreerde zonnepanelen, die fungeren als dakbedekking, behoren niet tot deze regeling.

De overheid biedt nog meer regelingen om verduurzamende maatregelen te nemen. Zo kunt u bijvoorbeeld een energiebespaarlening aanvragen. U kunt dan geld lenen voor verduurzamende investeringen tegen gunstige voorwaarden. Op de site van de Rijksoverheid vindt u meer informatie over de verschillende regelingen voor verduurzaming van uw woning.

Extreme weersomstandigheden

Besluit u om zonnepanelen te laten installeren? Kijk dan ook even naar de verzekering. Er kan altijd iets gebeuren met uw panelen. Denk bijvoorbeeld aan extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, hevige sneeuwbuien of stormen. De kans is aanwezig dat uw zonnepanelen een keer beschadigd raken, ze liggen immers gemiddeld 25 jaar op uw dak.

De definitie van noodweer, en daarmee ook de dekking van schade aan zonnepanelen door het weer, kan per verzekeraar verschillen.

Brand en diefstal

Daarnaast is het ook belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen brand of diefstal. Brand in of onder de panelen is vaak te voorkomen door de zonnepanelen te laten installeren door een erkend bedrijf. Ook hiervoor kunnen de regels per verzekeraar verschillen.

Verschillende dekking

Verzekeraars gaan verschillend om met het dekken van schade aan of door zonnepanelen. Schade is helaas niet altijd gedekt. Laat u daarom altijd goed adviseren over uw verzekering. Hebt u een eigen huis? Dan zijn de zonnepanelen vaak gedekt op de opstalverzekering. Dit geldt echter alleen voor vastgeschroefde zonnepanelen. Als de zonnepanelen vastgeklikt zijn aan het dak, dan vallen ze niet altijd onder de opstalverzekering.

Uw zonnepanelen kunnen ook gedekt zijn op de inboedelverzekering. Niet alle verzekeraars zien zonnepanelen namelijk als onroerend goed. Hebt u een huurhuis? Dan is het handig om te kijken naar het verzekeren van de zonnepanelen op de inboedelverzekering.

Wat past bij u?

Het is belangrijk om het altijd aan ons door te geven als u zonnepanelen op of bij uw woning gaat plaatsen. Wij kijken dan welke dekking voor u van toepassing is. Daarnaast controleren we ook of het verzekerd bedrag hoog genoeg is. Zo weet u zeker dat u niet onderverzekerd bent.

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op