• Home
  • Nieuws
  • Zakelijke zonnepanelen? Zo werkt dat

Zakelijke zonnepanelen? Zo werkt dat

Geschreven op

Steeds meer mensen schaffen zonnepanelen aan, zowel voor particulier als voor zakelijk gebruik. Het draagt bij aan de verduurzaming van onze samenleving en het scheelt een hoop in de energiekosten. Stroom en gas zijn al zo duur op dit moment. Dat maakt de aanschaf van zonnepanelen voor uw bedrijfspand in veel gevallen een interessante investering. Zeker omdat u er in sommige gevallen subsidie voor kunt aanvragen.

Er zitten veel voordelen aan de aanschaf van zonnepanelen, zowel voor de omgeving als voor uw portemonnee. Maar er is ook een keerzijde. Zo nu en dan hoort u in het nieuws dat zonnepanelen de oorzaak zijn van brand. Dat brengt vragen met zich mee over de verzekering van de panelen. In dit artikel leggen we hier meer over uit.

De risico’s

Relatief gezien komt brand door zonnepanelen weinig voor. Maar als er brand ontstaat, dan is de schade vaak erg groot. Brand in of rondom de zonnepanelen komt in de meeste gevallen door gebrekkige installatie, slechte materialen of fouten in het ontwerp. Zo kan brand ontstaan door kabels die niet goed zijn aangesloten. Ook kunnen de constructieve reserve (hoeveel gewicht een dak aankan) en de dakisolatie een verhoogd risico vormen.

Goede verzekering

Het is belangrijk om u goed te verzekeren tegen schade aan uw zonnepanelen. Dit gaat om brandschade, maar ook om andere vormen zoals stormschade. Vaak zijn de zonnepanelen verzekerd via de zakelijke opstal- en inboedelverzekering van een bedrijfspand. Het kan zijn dat er een aanvullende verzekering nodig is.

Daarnaast stellen verzekeraars vaak hoge eisen aan uw dak en aan de kwaliteit van de zonnepanelen voordat zij het gebouw en de installatie verzekeren. Zo kan de verzekeraar eisen stellen aan de kwaliteit van materialen zoals de dakisolatie. Ook kan het voorkomen dat de verzekeraar alleen dekking geeft als de zonnepanelen door geselecteerde installatiebedrijven zijn geïnstalleerd. Sommige verzekeraars vragen een hogere premie als u zonnepanelen op uw dak hebt.

Ook eisen verzekeraars steeds vaker een zogenaamde scope 12 keuringsrapport. Wanneer u 50 of meer zonnepanelen hebt, wordt deze keuring vaak verplicht gesteld door de verzekeraar.

Leasen

Bent u van plan om zonnepanelen te leasen? Dan is het goed om met extra aandacht te kijken naar de verzekering. In de meeste gevallen is de eigenaar van de zonnepanelen verantwoordelijk voor de schade en daarmee ook voor de verzekering. De verzekering kan dus in sommige vallen via de leasemaatschappij lopen, maar het kan ook anders vastgelegd zijn. Daarom is het belangrijk om hier van tevoren goed naar te kijken. Zo komt u niet voor verrassingen te staan als u dekking nodig hebt.

Advies nodig?

Wilt u graag zonnepanelen aanschaffen of hebt u al zonnepanelen en zijn er nog vragen over de verzekering of de scope 12 keuring? Neem dan contact met ons op. Onze adviseurs helpen u graag verder met persoonlijk advies.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op