• Home
  • Nieuws
  • Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2024

Wetswijzigingen voor ondernemers per 1 januari 2024

Geschreven op

Het begin van het jaar is traditiegetrouw een moment om belasting- en wetswijzigingen door te voeren. Van sommige veranderingen merkt u misschien weinig, terwijl andere wijzigingen een grote impact kunnen hebben op uw portemonnee.

We zetten de meest belangrijke veranderingen voor u op een rij.

Nieuw tarief inkomstenbelasting

Vanaf dit jaar betaalt u iets meer belasting over uw inkomen in box 1. Het belastingtarief van een inkomen tot € 75.518 is gestegen van 36,93 procent naar 36,97 procent. Het belastingtarief voor een inkomen boven de € 75.518 is niet veranderd. Hierover betaalt u 49,50 procent belasting.

Verhoging onbelaste reiskostenvergoeding

Als ondernemer mag u een bepaalde reiskostenvergoeding van de winst aftrekken voor de inkomstenbelasting. Eerder ging het om een vergoeding van 21 cent per kilometer gereden met een privéauto, -fiets, of -motor. De onbelaste kilometervergoeding gaat per 1 januari 2024 omhoog naar 23 cent.

Mkb-winstvrijstelling daalt

De mkb-winstvrijstelling daalt van 14 procent naar 13,31 procent. Deze vrijstelling zorgt ervoor dat uw belastbare winst lager wordt. Door de verlaging van de vrijstelling betaalt u dus uiteindelijk meer belasting.

Zelfstandigenaftrek omlaag

De zelfstandigenaftrek is in 2024 flink lager dan een jaar eerder. In 2024 bedraagt de zelfstandigenaftrek € 3.750. Dat is € 1.280 minder dan in 2023. De zelfstandigenaftrek is een belastingvoordeel voor zelfstandige ondernemers die meer dan 1.225 uur per jaar aan hun onderneming besteden. Eerder werd al aangekondigd dat de zelfstandigenaftrek wordt afgebouwd.

Energie-investeringsaftrek lager en verlengd

De energie-investeringsaftrek (EIA) voor ondernemers wordt met 5 jaar verlengd, tot en met 2028. Door de EIA mag u een deel van de investeringskosten aftrekken van het belastbaar inkomen. Hierdoor hoeft u minder belasting te betalen. Het percentage dat u mag aftrekken daalt in 2024 van 45,5 naar 40 procent. Ook zijn er een aantal eisen aan de investering. Zo mag de investering niet lager zijn dan € 2.500 en niet hoger dan € 149 miljoen.

Box 2

Per 1 januari 2024 wordt het uniforme belastingtarief van box 2 (26,9 procent) vervangen door twee tarieven. Voor ontvangen dividenden tot € 67.000 geldt een belastingtarief van 24,5 procent. Over het bedrag daarboven betaalt u 33 procent belasting. Fiscale partners profiteren twee keer van de lage schijf.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op