Wat is verzekerd bij storm?

Geschreven op

De winter ligt inmiddels achter ons, maar dat betekent niet dat we verlost zijn van de stormen. Mede door klimaatverandering worden de weertypen extremer en kunnen we ook in het voorjaar en de zomer te maken krijgen met een (heftige) storm. De harde windstoten en hevige regenval die hierbij komen kijken, kunnen zorgen voor schade aan huizen en auto’s.

Wat is dan precies een storm? Bij windsnelheden vanaf windkracht 9 is er volgens meteorologen en verzekeraars officieel sprake van een storm. In de praktijk blijkt dat verzekeraars opgelopen schade vaak al vergoeden vanaf windkracht 7.

Inboedel- en opstalverzekering

Stormschade is in de meeste gevallen via de inboedel- en opstalverzekering gedekt. Huisbezitters moeten deze verzekeringen zelf afsluiten. Voor huurders is alleen een inboedelverzekering voldoende. Het is verstandig om eventuele verbeteringen aan uw huis, bijvoorbeeld een nieuwe schutting of zonnepanelen, door te geven aan de verzekeraar.

De verzekeraar verwacht dat u zo veel mogelijk preventieve maatregelen neemt om schade te voorkomen. Berg alle losse spullen rond het huis, bijvoorbeeld de tuinmeubelen, de trampoline of het zwembad, op of maak deze spullen goed vast. Schade aan de inboedel buiten de woning is namelijk niet of beperkt verzekerd. De exacte voorwaarden vindt u terug in de polisvoorwaarden.

Heeft u schade tijdens of na een storm? Maak dan meteen foto’s en probeer ergere schade te voorkomen. Daardoor versnelt het proces bij de verzekeraar. Zelf klussen om de schade te herstellen heeft soms gevolgen voor de uitkering. Overleg dit dus altijd van tevoren met de verzekeraar.

Eigen risico

Welke schades precies vergoed worden en hoe hoog de dekking is, kan per verzekeraar verschillen. Sommige verzekeraars hanteren bij stormschade ook een eigen risico, variërend van 200 tot 550 euro. Daarnaast kan het zo zijn dat de verzekeraar bepaalde schades maar gedeeltelijk vergoed, denk bijvoorbeeld aan de gedeelde schutting met de buren.

Daarom is het belangrijk om uw polisvoorwaarden goed door te lezen, zo komt u niet voor verrassingen te staan. Komt u er niet uit? Voor een persoonlijk advies of bij vragen kunt u natuurlijk altijd contact met ons opnemen.

Aansprakelijkheid

Valt uw boom op de schuur van uw buren en hebben zij hierdoor schade? Dan moeten zij dit melden bij hun eigen verzekeraar. Bij storm is er sprake van overmacht en bent u hiervoor niet aansprakelijk.

Achterstallig onderhoud

Is uw woning niet goed onderhouden, liggen de dakpannen bijvoorbeeld al een tijdje los, en ontstaat er daardoor schade bij storm, dan keert de verzekeraar niet uit. Schade door slecht onderhoud is namelijk niet verzekerd. Zorg daarom dat uw huis goed onderhouden is.

Schade aan uw auto

Heeft u een allrisk-verzekering of WA-beperkt cascoverzekering, dan is uw auto verzekerd voor stormschade. Hiervoor kan wel een eigen risico gelden. Bij een WA-verzekering kunt u geen stormschade claimen.

Meer weten?

Wilt u een inboedel- of opstalverzekering afsluiten of heeft u vragen over de dekking? Neem dan contact met ons op, we adviseren u graag.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op