• Home
  • Nieuws
  • Wat als u ziek of arbeidsongeschikt wordt?

Wat als u ziek of arbeidsongeschikt wordt?

Geschreven op

Niemand wil ziek worden, maar helaas kan het iedereen overkomen. Als u in loondienst bent, dan zijn er allerlei zaken geregeld om u toch van een basisinkomen te voorzien. Voor ondernemers zijn deze regelingen er niet. Daarom is het belangrijk om dit zelf te regelen, bijvoorbeeld door middel van een arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV).


Niet verplicht, wel verstandig

Een AOV is voor ondernemers die afhankelijk zijn van het inkomen dat zij zelfstandig verdienen, denk bijvoorbeeld aan zzp’ers en directeuren-grootaandeelhouders. Een AOV biedt verschillende mogelijkheden en dekkingen. Zo kunt u kiezen voor een verzekering die het best aansluit bij uw situatie. Een AOV is niet verplicht, maar het is wel verstandig, zeker als u het eventueel wegvallende inkomen niet op een andere manier kunt invullen. 


U kunt bijvoorbeeld beginnen met het in kaart brengen van uw inkomsten en mogelijke toekomstscenario’s. Hebt u bijvoorbeeld naast het ondernemerschap nog andere inkomsten? Of hebt u een partner die ook een inkomen heeft? Dat heeft allemaal invloed op uw financiële situatie bij ziekte. Zo krijgt u een duidelijk beeld van de verzekering die u eventueel nodig hebt. 


Inkomen verzekerd

Een korte ziekteperiode kunt u financieel soms opvangen met spaargeld of met een ander inkomen. Bijvoorbeeld van uw partner. Maar bij langdurige ziekte of zelfs volledige arbeidsongeschiktheid, is dat vaak lastig. Een AOV verzekert u van een bepaald inkomen om van te leven. Dit bedrag kunt u zelf invullen en eventueel bijstellen door de jaren heen.


Kosten AOV

Veel ondernemers denken dat een AOV erg duur is en sluiten daarom geen verzekering af voor arbeidsongeschiktheid. Toch is het goed om hier eens informatie over in te winnen. De hoogte van de premie hangt namelijk af van een aantal factoren:

  • Uw beroep. Hoe groot is de kans op fysieke klachten of stressklachten?  
  • Uw leeftijd. Naar mate u ouder wordt, loopt de premie op. Boven een bepaalde leeftijd kunt u meestal geen AOV meer afsluiten. Of alleen tegen een hogere premie.
  • De eigenrisicoperiode. Vaak keert een verzekeraar niet meteen uit als u ziek wordt. De eerste periode moet u dan zelf overbruggen. Hoe lang die periode is, kunt u zelf kiezen. Dit staat ook weer in verband met de hoogte van de premie. 
  • De dekking die u kiest. Een AOV is er in verschillende vormen. U kunt zelf kiezen waar u voor verzekerd bent. Hoe uitgebreider de dekking, hoe hoger de premie.


AOV en belastingen

U kunt de premie opvoeren als aftrekpost in uw aangifte inkomstenbelasting. Als uw AOV een periodieke uitkering geeft (bijvoorbeeld maandelijks), dan kunt u de premie in uw aangifte inkomstenbelasting aftrekken als ‘uitgave voor andere inkomensvoorzieningen’.

Over de periodieke uitkeringen die u ontvangt als u (deels) arbeidsongeschikt bent, moet u ook inkomstenbelasting betalen. De uitkeringen geeft u bij de aangifte inkomstenbelasting op als ‘inkomsten uit vroegere dienstbetrekking’.


Meer weten?

Wilt u meer weten over de mogelijkheden met betrekking tot een AOV? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag. 

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op