• Home
  • Nieuws
  • WAM vanaf nu ook voor heftrucks verplicht

WAM vanaf nu ook voor heftrucks verplicht

Geschreven op

De Wet Aansprakelijkheidsverzekering Motorrijtuigen (WAM) vergoedt de schade die u met uw voertuig toebrengt aan anderen. Bijvoorbeeld voor auto’s en bussen is het voor veel mensen vanzelfsprekend om minimaal een WA-verzekering af te sluiten. Maar niet bij alle voertuigen is het zo vanzelfsprekend.

Definitie veranderd

In de wet stond tot voor kort dat het verplicht was om een WAM-verzekering af te sluiten voor motorrijtuigen die deelnemen aan het verkeer. Hierdoor leek de WAM niet verplicht voor voertuigen die niet op de openbare weg komen, zoals heftrucks en elektrische palletwagens.

De wet is per 23 december 2023 aangepast. De aanpassing zorgt ervoor dat de wet nu verplicht is voor zo goed als alle motorrijtuigen, ook de exemplaren die alleen op eigen terrein gebruikt worden. Volgens de officiële definitie is de WAM nu verplicht bij “het gebruik van het motorrijtuig in overeenstemming met de functie van dat motorrijtuig als vervoermiddel, ongeacht de kenmerken van het motorrijtuig en ongeacht het terrein waarop het motorrijtuig wordt gebruikt en of het stilstaat of in beweging is.”

Verplicht voor alle voertuigen

Alle motorrijtuigen die de functie hadden van een vervoersmiddel op moment dat er schade ontstond, moeten WA verzekerd zijn. Het maakt niet meer uit of het voertuig reed of stilstond. Ook de locatie van het voertuig – openbare weg of eigen terrein - maakt niet meer uit.

Goed om te weten: de Aansprakelijkheidsverzekering voor Bedrijven (AVB) biedt geen dekking voor schade door motorrijtuigen, ook niet als de voertuigen binnen uw bedrijfsgebouw of op uw eigen terrein rijden.

Vragen?

Hebt u vragen over de WAM of wilt u meer weten over de aanpassingen? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag en kijken naar de beste dekking voor uw bedrijf.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op