• Home
  • Nieuws
  • Waarom een levenstestament afsluiten?

Waarom een levenstestament afsluiten?

Geschreven op

Een levenstestamant doet eigenlijk hetzelfde als een traditioneel testament, alleen dan bij leven. Steeds meer mensen laten zo’n document opstellen. Met een levenstestament kunt u vastleggen dat een aangewezen persoon belangrijke beslissingen kan nemen in uw leven op het moment dat u dat zelf niet meer kunt.

Schrijnende situaties voorkomen

Een voorbeeld: twee mensen hebben samen een huis en een hypotheek. Een van de twee krijgt te maken met dementie en is niet meer in staat om belangrijke beslissingen te nemen. Maar zonder toestemming van de partner kan iemand geen beslissingen nemen over bijvoorbeeld de verkoop van het huis.

Dergelijke situaties kunt u ondervangen met een levenstestament. U kunt in zo’n document vastleggen wie belangrijke beslissingen mag nemen voor u als u dit zelf niet meer kunt, bijvoorbeeld door een ongeluk of dementie. Wie mag bijvoorbeeld het huis verkopen? Het vermogen beheren? Of beslissingen nemen over behandelingen in het ziekenhuis? Allemaal zaken om over na te denken.

Bewindvoering bij de rechter

Als u geen levenstestament heeft, moeten u partner of kinderen eerst naar de rechter om bewindvoering en mentorschap aan te vragen. In veel gevallen blijft dan toestemming van de rechter nodig bij uitgaven boven de 1500 euro. In een levenstestament legt u vast wie voor u gevolmachtigd is om beslissingen te nemen over materiele zaken zoals het huis en schenkingen. Ook persoonlijke zaken kunt u vast laten leggen, bijvoorbeeld wie er mag beslissen over de kinderen en het laten uitvoeren van bepaalde behandelingen in het ziekenhuis of juist het stopzetten hiervan.

Duidelijkheid

Met een levenstestament is meteen vastgelegd wie de volmacht heeft om beslissingen te nemen uit uw naam. Dat voorkomt een hoop onduidelijkheid en zorgt ervoor dat er snel noodzakelijke beslissingen genomen kunnen worden. Wat er precies in uw levenstestament staat, kunt u zelf bepalen. Wilt u zich vooral richten op financiële zaken? Of juist de medische zaken, zoals beslissingen over reanimatie of euthanasie? U kunt dit allemaal zelf invullen.

Wilt u het levenstestament later nog aanpassen, dat kan. Uw persoonlijke wensen veranderen misschien met de tijd. Dat kunt u laten veranderen bij de notaris. Ook kunt u ervoor kiezen om iemand anders te volmachtigen als dat beter bij u past op een bepaald moment in uw leven.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op