Voorkom koolmonoxidevergiftiging

Geschreven op

Koolmonoxide is een reuk- en kleurloos gas. U merkt het dus niet meteen wanneer grotere hoeveelheden van dit gas zich ophopen in uw woning. Toch heeft het gas een grote impact op ons lijf. Mensen kunnen er zelfs aan overlijden. Ademt u te veel van dit gas in, dan krijgt u hoofdpijn en wordt u misselijk en duizelig. Deze symptomen komen ook voor bij veel andere aandoeningen. Daarom zijn ze niet meteen aan koolmonoxide te linken. 


Koolmonoxidevergiftiging voorkomen

Gelukkig kunt u verschillende dingen doen om een koolmonoxidevergiftiging te voorkomen.  

  • Laat uw cv-ketel jaarlijks onderhouden. Mocht er iets mis zijn, dan is de monteur er snel bij. Vanaf 1 april 2023 is het verplicht om de controle uit te laten voeren door een gecertificeerd bedrijf. 
  • Ventileer uw woning. Met de huidige gasprijzen kan het verleidelijk zijn om uw woning zo goed mogelijk af te sluiten om de warmte binnen te houden. Toch is het belangrijk om regelmatig te ventileren. Zo raakt u niet alleen koolmonoxide, maar ook andere schadelijke stoffen kwijt die zich in uw woning verzamelen. 
  • Hang een koolmonoxidemelder op. Zo krijgt u een seintje wanneer de hoeveelheid koolmonoxide in uw woning boven een bepaald niveau komt. 


Koolmonoxidemelders redden levens. Desondanks zijn ze – in tegenstelling tot rookmelders – nog niet verplicht. Toch kan het verstandig zijn om zo’n apparaatje aan te schaffen. Zeker in de ruimte waar uw verbrandingstoestel (zoals de cv-ketel) hangt, is het goed om zo’n melder op te hangen. 


Waar hangt u een koolmonoxidemelder precies?

In de ruimte waar uw verbrandingstoestel hangt, kunt u kiezen voor een gecombineerde melder (rook en koolmonoxide). Deze hangt u aan het plafond. In de kamer met een cv-installatie of ander verbrandingstoestel is de lucht vaak warmer. De warme lucht neemt de koolmonoxide mee naar boven in de ruimte. Ook rook stijgt op. Daarom is het platfond in deze ruimte de meest ideale plek voor de melder. 

In andere ruimten is het verstandiger om te kiezen voor twee losse melders, een aparte rookmelder en een koolmonoxidemelder. De rookmelder hangt u aan het plafond omdat rook opstijgt. De koolmonoxidemelder hangt u op ademhoogte, vaak zit- of stahoogte is. 


Vergeet niet om af en toe te kijken of de melders nog werken. Soms moeten de batterijen vervangen worden. Ook is het raadzaam om de koolmonoxidemelder om de vijf tot tien jaar – afhankelijk van het model dat u hebt gekocht – te vervangen.  


Rookmelders onmisbaar

Nu u toch nadenkt over melders in uw huis: hebt u al op elke verdieping een rookmelder hangen? Dat is sinds 1 juli 2022 verplicht in alle woningen. Rookmelders redden honderden levens per jaar. Als u slaapt werkt uw reuk namelijk niet, daarom wordt u vaak niet wakker van rookontwikkeling in uw woning. Een rookmelder zorgt er dan voor dat u toch op tijd de woning kunt verlaten bij brand. 


Er zijn verschillende rookmelders die passend zijn bij verschillende typen woningen. Zo kunt u kiezen voor een slimme melder die ook een signaal naar uw telefoon verstuurt bij brand. Ook kunt u kiezen voor een systeem waarin rookmelders aan elkaar zijn gekoppeld, dat is handig bij een groot huis.  


Verzekeren 

Mocht er toch schade ontstaan in of aan uw woning, dan is uw inboedel- en opstalverzekering van belang. Hebt u vragen over uw huidige of een nieuwe verzekering? Neem dan contact met ons op. 

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op