• Home
  • Nieuws
  • Verhuizen of verbouwen? Dit zijn de mogelijkheden

Verhuizen of verbouwen? Dit zijn de mogelijkheden

Geschreven op

Veel mensen hebben een wensenlijstje als het aankomt op hun woning. Extra ruimte is een veelgehoorde wens. U kunt er dan voor kiezen om te gaan verhuizen naar een ruimere woning, maar u kunt ook kijken naar de mogelijkheden om uw huidige woning te verbouwen. Daarmee kunt u in veel gevallen ook uw dromen realiseren.

Nieuwe tendens

De woningmarkt is nog steeds erg krap, al lijkt er langzaamaan wat meer ruimte te komen. De hypotheekrente is namelijk gestegen. Daarmee lijkt er langzaam een einde te komen aan de enorme gekte en overbiedingen op de woningmarkt. Al verschilt de tendens sterk per regio.

Verbouwen verleidelijk

Omdat een woning kopen een grote uitdaging was en nog steeds is, kiezen veel mensen voor een verbouwing om hun woonwensen werkelijkheid te laten worden. Het zorgt niet alleen voor meer wooncomfort, maar geeft u ook meteen de mogelijkheid om uw woning te verduurzamen. Die extra ruimte, extra comfort of verduurzamende maatregelen vergroten vaak de waarde van uw woning.

Verbouwen heeft veel voordelen, maar het brengt ook veel kosten met zich mee. Hebt u plannen om te gaan verbouwen? Kijk dan eerst naar de financiële mogelijkheden. Is het handig om spaargeld in te zetten? Of is het misschien interessant om uw hypotheek over te sluiten of een tweede hypotheek te nemen? Zorg dat u alle mogelijkheden hebt bekeken voordat u een beslissing neemt. Zo weet u zeker dat de financiering het beste aansluit bij uw situatie.

We zetten een aantal financieringsmogelijkheden voor een verbouwing op een rij:

Geen rente

Als u genoeg spaargeld hebt, dan kan het interessant zijn om dit in te zetten voor een verbouwing. Op een spaarrekening levert het namelijk nauwelijks rente op. Als u de woning verbetert met spaargeld, zit het rendement op termijn in de stenen. Omdat u dan ook geen extra hypotheek nodig hebt, gaan uw maandlasten niet omhoog.

Consumptief krediet

Voor een verbouwing kunt u een consumptief krediet afsluiten, dat is een lening met een korte looptijd. Er is geen onderpand nodig én de betaalde rente is aftrekbaar. Alleen is de rente bij een krediet een stuk hoger dan bij een hypotheek.

Hogere inschrijving hypotheek

Hebt u bij het afsluiten van uw hypotheek gekozen voor een hogere inschrijving? Dat is handig. Want als u uw hypotheek wil verhogen voor een verbouwing hoeft u hiervoor niet opnieuw langs de notaris. U kunt gewoon de extra ruimte gebruiken.

Tweede hypotheek

U kunt ook een tweede hypotheek afsluiten voor uw verbouwing. De geldverstrekker bekijkt dan of u de extra hypotheeklasten kunt dragen. Daarna kunt u naar de notaris om alles vast te laten leggen.

Hypotheek oversluiten

Is uw hypotheekrente hoger dan de huidige rentestand? Dan kunt u uw hypotheek misschien oversluiten en eventueel verhogen voor een verbouwing. Zo slaat u een dubbelslag.

Schone wereld

Energiebesparende maatregelen zijn steeds vaker onderdeel van een verbouwing. U kunt er immers veel geld mee besparen en het is goed voor het milieu. Voor energiebesparende maatregelen kunt u een (extra) lening afsluiten. Daarnaast zijn er verschillende subsidies. Meer informatie hierover vindt u op de website van de Rijksoverheid en de SVn.

Door de energiebesparende maatregelen krijgt uw woning een beter energielabel. Dat is een pluspunt als u de woning in de toekomst wil verkopen.

NHG: lagere rente én energie besparen

Als uw woning (waarde maximaal 405.000 euro) in aanmerking komt voor de Nationale Hypotheek Garantie (NHG), dan is de hypotheekrente vaak iets lager dan bij een hypotheek zonder NHG.

Voor de investering in energiebesparende maatregelen is een hypotheekaanvraag mogelijk tot maximaal 106 procent van de waarde van de woning, in plaats van de gebruikelijke 100 procent. Deze extra financieringsruimte noemt de NHG het Energiebespaarbudget.

Benieuwd naar de mogelijkheden?

Een hypotheek is altijd maatwerk. Het moet immers zo goed mogelijk aansluiten bij uw persoonlijke situatie. Daarom zorgen wij altijd voor persoonlijk advies. Wilt u weten wat voor u de mogelijkheden zijn? Neem dan contact met ons op.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op