Verhuizen? Neem uw hypotheek mee

Geschreven op

De hypotheekrente is na een historisch lage stand weer aan het stijgen. Als u de afgelopen jaren een hypotheek af hebt gesloten tegen een lage rente, dan kan het interessant zijn om deze mee te nemen naar uw volgende huis. U kunt zo de lage rente en eventueel andere interessante voorwaarden meenemen. Dat kan voordeliger zijn dan een nieuwe hypotheek afsluiten. 

Het meenemen van de hypotheek naar een nieuw huis wordt ook wel de verhuisregeling of meeneemregeling genoemd. In de voorwaarden van uw huidige hypotheek staat of het mogelijk is om deze mee te nemen naar een nieuwe woning. 

 Voorwaarden verschillen

De exacte regels en voorwaarden van deze regeling kunnen per geldverstrekker verschillen. In sommige gevallen kunt u bijvoorbeeld uw hele hypotheek meenemen. Het is ook mogelijk dat u alleen de rente over het nog openstaande bedrag mee kunt nemen. Dit geldt dan voor de rest van uw rentevast periode. 

Wilt u uw hypotheek meenemen? Houdt er dan rekening mee dat de geldverstrekker dit traject behandeld en beoordeeld als een nieuwe hypotheek. Er wordt dus opnieuw gekeken naar uw inkomen, schulden en de marktwaarde van uw huis. 

Hoe de hypotheek precies vormkrijgt, is afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Ter illustratie twee mogelijke voorbeelden:

  • Als de verkoopprijs van uw oude huis hoger is dan de nieuwe hypotheek, dan kunt u vaak de oude hypotheek niet helemaal meenemen. 
  • Is de prijs van uw nieuwe huis juist hoger dan de huidige hypotheek, dan moet u de aanvullende hypotheek vaak ook bij uw huidige geldvertrekker afsluiten. Hierover betaalt u de op dat moment geldende rente.  

 Aflossingsvrije hypotheek

Hebt u nog een aflossingsvrije hypotheek? Ook die kunt u meenemen naar uw nieuwe woning. Als u deze hypotheek voor 1 januari 2013 hebt afgesloten, dan mag u de rente blijven aftrekken van de inkomstenbelasting. Als u deze hypotheek meeverhuist, dan geldt dit voor maximaal 50 procent van de marktwaarde van de nieuwe woning. De rest van het hypotheekbedrag moet u wel aflossen. 

 Overwaarde

Als u gaat verhuizen is het ook belangrijk om te kijken naar de overwaarde van uw huidige woning. Hebt u overwaarde, dan moet u dat binnen drie jaar investeren in uw nieuwe woning. Zo behoudt u het recht op hypotheekrenteaftrek. Daarom kan het handig zijn om te kijken of u de overwaarde van uw oude woning kunt gebruiken voor de financiering van de nieuwe woning. 

 Uw situatie is uniek

Uw hypotheek meenemen naar een nieuwe woning kan interessant zijn. Maar dat geldt niet in alle situaties. Zo zou het kunnen zijn dat de huidige rentestand lager dan is dan de rente die u nu over uw hypotheek betaalt. Daarnaast is het mogelijk dat de rente bij een andere geldverstrekker dusdanig laag is, dat het voordeliger is om daar een nieuwe hypotheek af te sluiten in plaats van uw huidige hypotheek mee te nemen. Ook kan het in uw situatie interessant zijn om over te stappen naar een heel andere hypotheekvorm als u gaat verhuizen. 

Bent u van plan om te verhuizen? Dan is het goed om ook de mogelijkheden van het meeverhuizen van uw hypotheek te bekijken. Een hypotheek is altijd maatwerk. Daarom is het belangrijk om u goed te laten adviseren. Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen u graag. 

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op