Uw zorgverzekering in 2023

Geschreven op

Zorgverzekeraars maken in november altijd de premies voor het volgende jaar bekend. Ook doen zij bestaande klanten een aanbod voor de dekking en premie van volgend jaar. Het is belangrijk om goed te kijken of deze dekking nog bij u past of dat u liever over gaat naar een uitgebreidere of minder uitgebreide verzekering. 

Premie omhoog

De basisverzekering is verplicht voor iedereen die in Nederland woont en werkt. De dekking in de basisverzekering is voor iedereen hetzelfde, waar u ook verzekerd bent. De hoogte van de premie kan wel per verzekeraar verschillen. De premie van de basisverzekering gaat in 2023 ongeveer 10 euro per maand omhoog. De exacte prijsstijging is per verzekeraar verschillend. 

Kijk en vergelijk

Daarnaast heeft u de mogelijkheid om aanvullende verzekeringen af te sluiten. Daar betaalt u maandelijks extra premie voor. De premies en de precieze dekking verschillen per verzekeraar. Daarom loont het om de aanvullende verzekeringen van verschillende verzekeraars met elkaar te vergelijken, let daarbij extra op de voorwaarden bij verzekeraars. Het helpt daarbij om van tevoren duidelijk voor uzelf vast te stellen waar u graag dekking voor wil hebben. 

Eigen risico blijft gelijk

Het eigen risico blijft in 2023 gelijk aan het bedrag in 2022, namelijk 385 euro. Bij sommige verzekeraars kunt u ervoor kiezen om dit bedrag maandelijks te betalen boven op uw premie. Zo heeft u geen onverwachte kosten mocht u het eigen risico op een bepaald moment nodig hebben. Als u het eigen risico aan het einde van het jaar niet of niet helemaal heeft gebruikt, dan krijgt u het resterende bedrag terug.  

Zorgtoeslag omhoog

De zorgtoeslag gaat komend jaar omhoog. De exacte bedragen worden eind van het jaar bekend gemaakt. De hoogte van de zorgtoeslag is afhankelijk van verschillende factoren zoals het inkomen, de samenstelling van het huishouden en het vermogen. Wilt u weten of u in aanmerking komt voor zorgtoeslag? Check dan de site van de belastingdienst. Hier vindt u alle informatie over de inkomensgrens en andere voorwaarden voor het ontvangen van zorgtoeslag.  

Belangrijke wijzigingen

Hieronder zetten we een aantal belangrijke wijzigingen in de zorgverzekering voor u op een rij. 

De regeling omtrent paramedische herstelzorg voor coronapatiënten is verlengd

Mensen die na hun herstel van COVID-19 nog ernstige klachten ervaren, kunnen uit de basisverzekering een vergoeding krijgen voor paramedische zorg. Hieronder valt bijvoorbeeld fysiotherapie, ergotherapie en diëtiek. Er zit wel een belangrijke voorwaarde aan de regeling: patiënten moeten bereid zijn om mee te doen aan een onderzoek naar de effecten van de herstelzorg. De regeling is vooralsnog verlengd tot 1 augustus 2023.  

Vitamine D wordt niet meer vergoed uit het basispakket

Vanaf 1 januari 2023 wordt vitamine D niet meer vergoed via de zorgverzekering. Alleen Alfacalcidol, calcitriol en dihydrotachysterol – bepaalde vormen van vitamine D – worden nog vergoed. Deze stoffen zijn geregistreerd als medicijn voor andere aandoeningen dan een vitamine D-tekort. 

Verandering van vergoeding van screening ongeboren kind

De Niet Invasieve Prenetale Test (NIPT) bij een medische indicatie wordt per 1 januari 2023 vergoed uit de basisverzekering. Hiervoor geldt geen eigen risico. Het eerste kwartaal van 2023 geldt nog een eigen bijdrage van 175 euro, die verdwijnt ook per 1 april 2023. 

Vergoeding voor immunotherapie met Nivolumab bij zeldzame kankervorm

Bij een zeldzame tumor met het type DMMR of MSI wordt het medicijn Nivolumab toegediend in de vorm van immunotherapie. Omdat dit middel effectief bleek bij een relatief grote groep mensen, is deze behandeling sinds juli 2022 toegevoegd aan de basisverzekering.

Persoonlijk advies

Heeft u vragen over uw huidige zorgverzekering of wilt u graag overstappen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij kunnen u helpen om de zorgverzekering te vinden die het beste bij u past. 

Let op: heeft u al besloten om over te stappen? Zeg uw huidige verzekering dan op voor 1 januari 2023.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op