• Home
  • Nieuws
  • Uw huis verduurzamen? Dit zijn de opties!

Uw huis verduurzamen? Dit zijn de opties!

Geschreven op

Europa is in de bespaarmodus als het aankomt op energie. De prijzen zijn ontzettend hoog en dat heeft de nodige gevolgen voor bedrijven en consumenten. Iedereen probeert zo veel mogelijk energie te besparen, bijvoorbeeld door de verwarming een graadje lager te zetten of korter te douchen. 

Daarnaast zijn zonnepanelen en warmtepompen op dit moment erg in trek. Zo kunt u deels uw eigen energie opwekken. Door de hoge energieprijzen van dit moment zijn dergelijke investeringen heel interessant. De terugverdientijd is immers korter dan ooit. 

Er zijn verschillende mogelijkheden om energiebesparende maatregelen zoals zonnepanelen, een warmtepomp, dubbel glas of isolatie mee te financieren in uw hypotheek. Dit geldt zowel bij de aankoop van een huis als bij een verbouwing. De regels hiervoor verschillen vaak per geldverstrekker. 

Deze energiebesparende maatregelen kunt u vaak financieren: 

  • Warmtepomp
  • Zonnepanelen
  • Spouwmuurisolatie
  • Dakisolatie
  • Vloerisolatie
  • HR++ beglazing 

106 procent lenen

Bij steeds meer geldverstrekkers kunt u energiebesparende maatregelen meefinancieren in uw hypotheek. Normaal gesproken kunt u bij een reguliere hypotheek maximaal honderd procent van de waarde van de woning lenen. Als u uw huis gaat verduurzamen, kunt u tot 106 procent van de waarde van de woning lenen. Het extra bedrag komt dan in een bouwdepot. De geldverstrekker controleert of u dit bedrag echt hebt gebruikt voor energiebesparende maatregelen. Heeft u nog budget over in het bouwdepot? Dan wordt dat gebruikt als extra aflossing op de hypotheek.  

Inkomensafhankelijke lening

Als uw bruto gezinsinkomen boven de € 33.000 per jaar is, kunt u extra lenen voor verduurzamende maatregelen. Het gaat in de meeste gevallen om een bedrag tot € 9.000. Maakt u van uw huis een nul-op-de-meter-woning? Dan kunt u meer lenen. Met energieprestatiegarantie kan het bedrag oplopen tot € 25.000, zonder deze garantie gaat het om maximaal € 15.000. 

Bij dergelijke leningen moet u van tevoren bij de geldverstrekker aangeven welke maatregelen u gaat nemen en wat de verwachte kosten daarvan zijn.  

Rentekorting

Bij sommige geldverstrekkers kunt u rentekorting krijgen als u een energiezuinig huis hebt. Dit wordt bepaald op basis van het energielabel van uw woning. Als uw huis een hoger energielabel krijgt naar aanleiding van verduurzamende maatregelen, dan kunt u in aanmerking komen voor rentekorting.  

NHG

Komt u in aanmerking voor een hypotheek met NHG? Dan kunt u ook kiezen voor het Energiebespaarbudget. U kunt dan extra lenen zonder dat u van tevoren aan hoeft te geven welke energiebesparende maatregelen u precies gaat nemen. Dit is ideaal als u nog twijfelt over de maatregelen die u wil nemen of als u nog in gesprek bent met experts op dit gebied. Het geld komt in een bouwdepot. Binnen twee jaar moet u het besteed hebben aan energiebesparende maatregelen. Sommige geldverstrekkers bieden het Energiebespaarbudget ook aan als de hypotheek zonder NHG wordt afgesloten.

Ook het Stimuleringsfonds Volkshuisvesting (SvN) biedt verschillende leningen en subsidies aan voor energiebesparende maatregelen. Op de website vindt u een overzicht van de mogelijkheden.  

Bestaande woning

Wilt u energiebesparende maatregelen nemen in uw huidige woning? Ook daar zijn mogelijkheden voor. Heeft u een woning met overwaarde dan kunt u wellicht uw hypotheek verhogen of een tweede hypotheek nemen. Mocht u geen overwaarde hebben, dan kunt u nog steeds uw bestaande hypotheek verhogen tot 106 procent van de vrije verkoopwaarde als u de verhoging gebruikt voor verduurzaming.  

Meer weten

Meer weten over de mogelijkheden wat betreft uw hypotheek en het verduurzamen van uw woning? Neem dan contact met ons op. We adviseren u graag.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op