• Home
  • Nieuws
  • Uw bedrijf verduurzamen? Vraag subsidie aan

Uw bedrijf verduurzamen? Vraag subsidie aan

Geschreven op

De wereld is aan het verduurzamen en dan kunt u als ondernemer niet achterblijven. Misschien kijkt u wel naar het energiezuiniger maken van uw pand, wilt u de biodiversiteit versterken of bedenkt u een oplossing om de luchtkwaliteit te verbeteren.
Deze maatregelen kunnen uw bedrijf en de omgeving verduurzamen, maar brengen ook vaak grote investeringen met zich mee. Om ondernemers op weg te helpen, heeft de overheid de energie-investeringsaftrek (EIA) in het leven geroepen. 


Belastingvoordeel

Met de EIA kunt u 45,5 procent van de investeringskosten aftrekken van de winst. Dat verlaagt de fiscale winst en daarmee de belasting die u moet betalen. Deze regeling levert u gemiddeld elf procent voordeel op. Hier bovenop hebt u de gebruikelijke afschrijving van de investering. 


Voor wie?

Deze regeling is bedoeld voor alle ondernemers die onder de inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting vallen. Dat geldt ook voor overheidsorganisaties, stichtingen of verenigingen die vennootschapsbelasting betalen. 


Voor wat?

Welke investeringen vallen onder de EIA? Daarvoor heeft de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) een Energielijst opgesteld. Uw investering moet voldoen aan de omschrijving onder een van de codes in de Energielijst. Via een online tool kunt u makkelijk opzoeken of uw investering op deze lijst staat. 

 

Hier vindt u de Energielijst 2022 en hier de Energielijst 2023


Voorwaarden

Daarnaast zijn er nog een aantal andere voorwaarden. We zetten de belangrijkste voor u op een rij: 

  • U bent ondernemer in Nederland, Aruba, Curaçao, Sint Maarten, Bonaire, Sint Eustatius of Saba en valt onder de inkomsten- of vennootschapsbelasting. Deze regeling geldt niet voor particulieren. 
  • De investering staat op de Energielijst en voldoet aan de eisen op die lijst. 
  • U meldt de investering op tijd bij de RVO; dit moet in de regel binnen drie maanden nadat u de investeringsverplichting bent aangegaan. 
  • De aangegane investeringsverplichting en de voorbereidingskosten zijn samen minstens 2.500 euro. U mag maximaal 136 miljoen euro aan investeringen aanmelden voor deze regeling per bedrijf per kalenderjaar. 
  • U levert bewijs aan voor de benodigde vergunningen en certificaten als dat van toepassing is. 
  • Het bedrijfsmiddel is niet eerder gebruikt. 


Een overzicht van alle voorwaarden en de verschillende kosten (zoals aanschafkosten en voorbereidingskosten) voor de EIA, vindt u op de site van de RVO

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op