Sparen of een alternatief?

Geschreven op

Vroeger spaarden heel veel mensen gewoon op een spaarrekening naast hun lopende rekening. De bank betaalde rente over uw spaargeld en zodoende werd uw gespaarde bedrag steeds hoger. De laatste jaren is de rente op spaargeld bijna nul procent of is er zelfs een negatief percentage. Dat maakt de traditionele spaarrekening minder interessant. Maar wat dan?

Persoonlijke situatie

Om te beginnen zoomen we even in op twee belangrijke algemene zaken. Ten eerste is het goed om altijd te sparen op een spaarrekening naast uw lopende rekening. Het levert weliswaar geen of weinig rendement op, maar het is wel een goede buffer voor onverwachte zaken. Als de auto, de wasmachine of de vaatwasser het begeeft, kunt u van dit geld de reparatie betalen. Daarom adviseren we vaak om eerst een bedrag te sparen op uw spaarrekening voordat u zich gaat verdiepen in alternatieven.

Er zijn verschillende mogelijkheden om uw geld voor u te laten werken. Dat brengt ons bij het tweede punt. Wat voor u het beste past, is afhankelijk van uw huidige situatie en uw toekomstplannen. Dit is voor iedereen anders. Laat u daarom altijd persoonlijk adviseren voordat u aan de slag gaat met bijvoorbeeld beleggingen. Dan weet u zeker dat uw keuzes aansluiten bij uw huidige situaties en uw  toekomstbeeld.

Hieronder vindt u een lijstje met mogelijke alternatieven voor sparen:

Spaargeld vastzetten

De eerste optie is uw spaargeld bij de bank vastzetten voor bijvoorbeeld tien of vijftien jaar. Als uw spaargeld langer vaststaat, ontvangt u meer rendement. Een minpuntje is dat u bij deze vorm van sparen niet tussentijds over uw geld kunt beschikken.

Jaarruimte gebruiken

Daarnaast kunt u ook kiezen voor een lijfrente- of bankspaarrekening. U stort daar elke maand een bedrag op en na uw pensioen wordt er dan maandelijks een bedrag uitgekeerd. Dit is een ideale manier om wat extra pensioen op te bouwen als aanvulling op uw AOW en eventueel uw pensioen bij een werkgever.

Hypotheek aflossen

Als u een eigen huis hebt, is dat een mooie manier om te investeren voor later. U kunt bijvoorbeeld extra aflossen op de hypotheek. Zo hebt u direct een lagere schuld en daarmee minder maandlasten. Gaat u uw huis na een tijdje verkopen? Dan levert het vaak een mooi bedrag op omdat de restschuld van uw hypotheek lager is.

Bij een spaar- of bankhypotheek is het interessant om het extra geld op die rekening te storten.

Uw huis verduurzamen

Het is ook een mogelijkheid om te investeren in het opknappen en verduurzamen van uw huis. U kunt bijvoorbeeld een aanbouw plaatsen, uw huis isoleren of zonnepanelen installeren. De laatste twee leveren lagere energielasten op, het verbetert uw energielabel en bovendien is het vaak een waardevermeerdering van uw woning. Laat u hierover altijd goed informeren van tevoren. Zo kunt u de investering en de opbrengst goed in kaart brengen.

Beleggen

Beleggen in aandelen en obligaties is ook een alternatief voor sparen. Uw spaargeld kan zo meer waard worden. Alleen is dat niet zeker. Bij een tegenvallende economie kan het zijn dat het ingelegde geld zelfs minder waard wordt. Daarom is het belangrijk om u van tevoren altijd goed te laten informeren over de mogelijkheden en de risico’s van beleggen. Zo is het risico dat staatsobligaties minder waard worden veel lager dan bij aandelen op de beurs.

U kunt ook kiezen voor een beleggingsfonds. Het fonds belegt uw geld in aandelen van verschillende bedrijven. Zo is het risico meer verspreid. Daarnaast is het ook mogelijk om te investeren in een tracker. Dit is een beleggingsinstrument dat de prestatie van bijvoorbeeld een beursindex, een valutakorf of grondstoffen probeert te volgen.

U kunt eventueel ook kiezen voor opties en turbo’s. Dit zijn beleggingsproducten waarmee u vaak snel winst kunt maken, maar deze kennen ook een hoger risico om kapitaal kwijt te raken.

Tot slot kunt u ook nog beleggen in bitcoins of andere cryptovaluta. Daar is de laatste jaren veel over te doen in het nieuws. Mensen die in een vroeg stadium hebben geïnvesteerd in bitcoins, hebben daar veel geld mee verdiend. Maar dit is niet zonder risico. De koers van bitcoins en andere cyptovaluta fluctueert flink. U kunt daarom ook snel geld verliezen.

Meer weten?

Er zijn verschillende alternatieven voor sparen. Alle mogelijkheden kennen voors en tegens. Het is daarom belangrijk om u van tevoren goed te laten adviseren over de mogelijkheden. Uw persoonlijke situatie is daarbij altijd het uitgangspunt. Heb u vragen? Laat het gerust weten, we helpen u graag.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op