• Home
  • Nieuws
  • Pensioen? Zo houdt u dat als zzp’er in eigen hand

Pensioen? Zo houdt u dat als zzp’er in eigen hand

Geschreven op

Als zzp’er heeft u verschillende mogelijkheden om voor uw pensioen te gaan zorgen. Wij hebben verschillende mogelijkheden voor u op een rij gezet.

Fiscale Oudedagsreserve

Een deel van uw winst mag u jaarlijks reserveren voor uw pensioen, dit heet de FOR. Over dat bedrag betaalt u geen belasting. Ook bent u niet verplicht om dat bedrag ook daadwerkelijk opzij te zetten.

Stopt u met uw onderneming, dan worden de gereserveerde FOR-bedragen bij de winst opgeteld. Over dat bedrag moet u belasting betalen. Het is overigens raadzaam om het FOR-bedrag opzij te zetten. Daarmee voorkomt u financiële verrassingen achteraf.

Sparen en uitkeringen

Onder zzp’ers zijn lijfrente en banksparen populaire manieren om maandelijks geld opzij te zetten voor later. Hiermee bouwt u een kapitaal op dat u aan het eind van de looptijd kunt omzetten in maandelijkse uitkeringen.

Bij lijfrente kiest u voor uitkeringen over een bepaalde periode of levenslang. Komt u te overlijden dan krijgen uw nabestaanden niets, tenzij u hier iets voor regelt.

Bij banksparen zijn voorwaarden verbonden aan de ingangsdatum, de hoogte van de uitkering en de duur van de uitkering. Komt u te overlijden, dan gaat het restant naar uw nabestaanden. Uw inleg is fiscaal aftrekbaar; over de uitkering moet u wel belasting betalen.

Appeltje voor de dorst

U kunt ook zelf maandelijks een bedrag opzijzetten voor uw pensioen. Dat heeft voordelen, maar ook nadelen. Het gespaarde bedrag kunt u altijd vrij opnemen. Het bedrag kunt u ook voor andere zaken als uw pensioen gebruiken, bijvoorbeeld een verbouwing of het verduurzamen van uw huis.

Door de lage rente gebruiken veel zzp’ers het gespaarde bedrag voor andere zaken. Bovendien is boven een bepaald spaarbedrag sprake van een negatieve spaarrente.

Pensioen zit in de stenen

Gaat u met pensioen en is uw huis hypotheekvrij, dan kunt u daarmee uw AOW-uitkering aanvullen. Bijvoorbeeld door uw huis te verkopen of een overwaardehypotheek af te sluiten. Misschien had u als ondernemer de wind in de zeilen en heeft u als belegging huizen of zakenpanden kunnen kopen. De opbrengsten uit verhuur of de winst bij verkoop kunt u gebruiken voor uw pensioen.

Bent u zzp’er en wilt u geld opzijzetten voor uw pensioen, neem dan contact met ons op. Wij brengen uw financieel plaatje na uw pensionering in beeld en geven een advies op maat.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op