• Home
  • Nieuws
  • Overwaarde benutten? Dit zijn de mogelijkheden

Overwaarde benutten? Dit zijn de mogelijkheden

Geschreven op

De extreme gekte op de woningmarkt is inmiddels voorbij, maar de huizenprijzen zijn nog steeds erg hoog vergeleken met een jaar of tien geleden. Dat betekent dat veel huiseigenaren een overwaarde op hun woning hebben. De overwaarde is het verschil tussen de actuele verkoopwaarde van een woning en de hypotheek die ervoor is afgesloten.

Een grote overwaarde kan ontstaan door stijgende huizenprijzen en daarnaast door het aflossen van de hypotheek. Het geld komt in ieder geval vrij wanneer u de woning verkoopt en bijvoorbeeld kleiner en daarmee goedkoper gaat wonen. Maar er zijn ook mogelijkheden om uw overwaarde al te gebruiken terwijl u nog in de woning woont.

Waarom overwaarde verzilveren?

Waarvoor wilt u de overwaarde van uw woning gebruiken? Het antwoord op die vraag is voor iedereen anders. Sommige mensen willen met het geld hun woning verduurzamen of verbouwen, terwijl anderen het geld willen gebruiken voor een grote uitgave of een mooie reis. Ook is het mogelijk om met het geld uw kinderen financieel bij te staan, bijvoorbeeld voor het kopen van een woning.

U kunt op verschillende manieren gebruik maken van de overwaarde van uw woning. We zetten de meest voorkomende opties voor u op een rij.

Uw hypotheek verhogen

De maximale hypotheek is onder andere afhankelijk van de waarde van uw woning. Hebt u overwaarde, dan kunt u uw hypotheek verhogen. Mits uw inkomen dit toelaat. Uw geldverstrekker toetst namelijk opnieuw uw inkomen. Is de hypotheek voor een hoger bedrag in het Kadaster ingeschreven dan de hoogte van uw huidige hypotheek? Dan hoeft u niet opnieuw naar de notaris.

Een tweede hypotheek

Een tweede optie is het afsluiten van een tweede hypotheek, als dat financieel gezien ook haalbaar is. U kunt dan eventueel een andere hypotheekvorm en looptijd kiezen dan uw bestaande hypotheek. U hebt voor uw nieuwe hypotheek ook te maken met de nieuwe rentestand.

Opties voor senioren

Vooral vijftigplussers hebben te maken met een hoge overwaarde op hun woning. Zij wonen vaak al een tijd in hetzelfde huis waardoor het huis in waarde is gestegen en de hypotheek juist grotendeels is afgelost. Dan is het interessant om te kijken wat u kunt doen met de overwaarde.

Een extra hypotheek is voor sommige senioren minder passend. Zeker na de pensioengerechtigde leeftijd hebben veel senioren namelijk te maken met een lager inkomen. Dat kan het afsluiten van een (extra) hypotheek lastig maken.

Gelukkig zijn er speciale mogelijkheden voor senioren. Zo gaan sommige hypotheekverstrekkers uit van de werkelijke lasten van een hypotheek. Dat maakt een aflossingsvrije hypotheek interessant omdat u dan alleen rente betaalt en geen aflossing. Een aflossingsvrije hypotheek is mogelijk tot maximaal vijftig procent van de woningwaarde. Houdt er wel rekening mee dat u bij aflossingsvrije hypotheken die na 2013 zijn afgesloten geen gebruik meer kunt maken van de hypotheekrenteaftrek.

De opeethypotheek

De opeethypotheek is een speciale hypotheekvorm voor zestigplussers. U kunt een deel van de overwaarde in één keer of in maandelijkse termijnen opnemen. Een combinatie van de twee opties is ook mogelijk. De rente die u over het hypotheekbedrag moet betalen, wordt opgeteld bij de schuld. Daardoor hebt u geen extra maandelijkse lasten. U lost de schuld – inclusief de rente – in één keer af bij verkoop van de woning.

Er zijn een aantal hypotheekverstrekkers die deze hypotheekvorm aanbieden. Uw maximale leenbedrag is afhankelijk van verschillende factoren zoals uw leeftijd, de rente en de waarde van de woning.

Laat u altijd goed adviseren over uw hypotheek en het benutten van de overwaarde. Een hypotheek is maatwerk en moet goed aansluiten bij uw persoonlijke situatie en wensen. Hebt u vragen over het benutten van de overwaarde? Of over uw hypotheek in het algemeen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op