• Home
  • Nieuws
  • Nieuwe pensioenwet zorgt voor verruiming lijfrente

Nieuwe pensioenwet zorgt voor verruiming lijfrente

Geschreven op

We hebben sinds 1 juli 2023 een nieuwe pensioenwet. De pensioenregels zijn flink op de schop gegaan om te zorgen dat het systeem past bij de huidige tijd. Een van de veranderingen heeft te maken met de lijfrente. Ondernemers, zzp’ers en werknemers hebben nu meer fiscale ruimte om een extra spaarpotje voor het pensioen op te bouwen.

Lijfrente: hoe zit dat?

Een lijfrenteverzekering is een veelvoorkomende vorm. U betaalt maandelijks een premie en op een bepaald moment – bijvoorbeeld als u met pensioen gaat – kunt u het bedrag periodiek laten uitkeren. De premie die u betaalt, is aftrekbaar voor de inkomstenbelasting. Zo zorgt het voor belastingvoordeel.

De uitkeringen van de lijfrenteverzekering zijn wel belast. Alleen als u vanaf de AOW-datum laat uitkeren, dan betaalt u mogelijk minder belasting omdat uw inkomen lager is.

Meer ruimte

De nieuwe regels geven ruimte om meer of langer te sparen met fiscaal voordeel. We lichten drie belangrijke veranderingen uit:

  • De fiscale jaarruimte voor de aftrek van lijfrentepremies wordt verhoogd naar dertig procent van het inkomen waarmee u spaart voor uw pensioen. Dat geldt met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2023. De voorwaarde hierbij is dat u een pensioentekort hebt. Dit wil zeggen dat u na uw pensioen niet meer zo kunt leven zoals u nu doet.
    Het maximaal aftrekbare bedrag is ook gestegen. Dit bedrag is afhankelijk van uw leeftijd.
  • U kunt met terugwerkende kracht gebruik maken van de jaarruimte voor aftrek van lijfrentepremies. Voorheen kon dit tot zeven jaar terug, tegenwoordig tot tien jaar terug. Ook is het maximaal aftrekbaar bedrag behoorlijk gestegen, er geldt echter wel een maximum.
  • U kunt tot vijf jaar na het bereiken van de AOW-leeftijd nog premie inleggen voor extra lijfrente. Voorheen kon dat tot het moment dat u de AOW-leeftijd bereikt.


Het duurt misschien nog lang, maar het is goed om nu al na te denken over uw financiën na de pensioengerechtigde leeftijd. Zo komt u later niet voor – vervelende – verrassingen te staan. Hebt u vragen? Wij helpen u graag met persoonlijke advies.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op