• Home
  • Nieuws
  • Keert uw lijfrente uit? Dit moet u weten

Keert uw lijfrente uit? Dit moet u weten

Geschreven op

Als ondernemer bouwt u niet automatisch pensioen op. Daarom is het raadzaam om zelf een aanvulling op uw AOW te regelen. Dit kan in verschillende vormen. Een lijfrenteverzekering is een van de opties die rond de eeuwwisseling vaak gekozen werd. Bent u toen ook gestart met een lijfrenteverzekering? Dan komt de einddatum nu in zicht.

Na de einddatum van de verzekering ontvangt u een uitkering waarmee u een lijfrente aan moet kopen. Zo is dat destijds vastgelegd. Inmiddels zijn er verschillende alternatieven. Het is handig om alle opties te bekijken voordat u een beslissing neemt over uw lijfrente, misschien zijn er inmiddels opties die beter bij uw situatie passen.

Afhankelijk van rentestand

De verzekeraar geeft u in principe twee opties: een tijdelijke of een levenslange uitkering. Bij de eerste mogelijkheid ontvangt u bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een maandelijkse uitkering. De tweede optie loopt vanzelfsprekend uw hele verdere leven. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de rentestand. Hoe lager de rente, des te lager de uitkering.

De Belastingdienst ziet de maandelijkse uitkering als inkomen, hier moet u dan ook belasting over betalen. Hoe hoog het belastingtarief is, hangt af van uw totale inkomen.

Banksparen

Maar u hoeft uw lijfrenteverzekering niet per se uit te laten keren. U kunt de lopende verzekering ook verlengen. U kunt dan zelfs nog veranderen van verzekeraar of een nieuwe spaarvorm kiezen, zoals banksparen. Dit is tegenwoordig een veel gekozen manier.

Bij banksparen kunt u kiezen tussen een oudedagslijfrente en een tijdelijke oudedagslijfrente. Elke vorm heeft zijn eigen voorwaarden. Een levenslange oudedagslijfrente is bij banksparen niet mogelijk. Als u komt te overlijden, dan stopt de uitkering. Het tegoed gaat dan naar uw nabestaanden.

Meer rendement

Banksparen levert over het algemeen meer rendement op dan de uitkering van uw lijfrenteverzekering. Door de lagere kosten valt uw uitkering bij banksparen vaak ook nog eens hoger uit. Daarom stappen veel ondernemers na afloop van hun lijfrenteverzekering over op dit alternatief.

Oude regelingen

Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder een oude regeling. Dat geldt voor verzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Hierbij bent u niet verplicht om een lijfrente aan te kopen. U kunt het geld dan ook op een andere manier inzetten. Er zijn bijvoorbeeld verzekeringen waarbij u het gespaarde bedrag aan iemand mag schenken.

Meer informatie

Wilt u uw oude dag ook goed geregeld hebben? Daarvoor zijn verschillende mogelijkheden. Het is belangrijk om te kijken wat het beste past bij uw persoonlijke situatie. Wilt u persoonlijk advies inwinnen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op