Jaarruimte ideaal voor pensioen

Geschreven op

Als u niks opzij zet voor uw pensioen, dan moet u het op uw oude dag waarschijnlijk met een AOW-uitkering doen. Dat zal niet makkelijk worden. Daarom is het slim om alvast na te denken over uw pensioen. Het is toch een fijn idee dat u zich ook in de toekomst geen zorgen hoeft te maken over uw inkomen.

Benut jaarruimte

Een van de mogelijkheden is om extra af te lossen op de hypotheek. Dat doen veel ondernemers geregeld, bijvoorbeeld aan het einde van een goed ondernemersjaar. Zo hebt u lagere woonlasten en waarschijnlijk een mooie spaarpot als u uw huis ooit verkoopt.

Daarnaast is het ook slim om te kijken naar een pensioenregeling. Bijvoorbeeld de fiscaal aantrekkelijke jaarruimteregeling. Daarmee bouwt u op een relatief eenvoudige manier een mooie aanvulling op uw AOW-uitkering op.

Maximaal bedrag

Wat houdt de jaarruimteregeling in? U mag per kalenderjaar een maximaal bedrag op een pensioenrekening storten, het gaat bijvoorbeeld om een lijfrenteverzekering of een bankspaarrekening. Voor de Belastingdienst is dit de jaarruimte. De hoogte van het bedrag is afhankelijk van uw belastbaar inkomen en uw pensioentekort van het voorafgaande jaar.

Fiscus helpt een handje

Het bedrag dat u op de pensioenrekening stort, is aftrekbaar van uw belastbaar inkomen. Dat maakt het fiscaal gezien een aantrekkelijke regeling. U gaat namelijk pas belasting betalen als de bank of verzekeraar het opgebouwde bedrag gaat uitkeren.

Wellicht valt u na uw pensionering in een andere belastingschrijf, waardoor u minder belasting hoeft te betalen. U mag het bedrag echter niet in één keer laten uitkeren. Dit moet in minimaal vijf jaar.

Met terugwerkende kracht profiteren

Lijkt het benutten van uw jaarruimte voor u een goede optie, maar hebt u dit nog nooit eerder gedaan? Dan kunt u met terugwerkende kracht over de laatste zeven jaar nog gebruik maken van de jaarruimteregeling. Voor de Belastingdienst wordt het opgebouwde saldo niet aangemerkt als vermogen, waardoor u geen vermogensrendementsheffing hoeft te betalen.

Goed advies

Wilt u meer weten over het benutten van uw jaarruimte? Of wilt u kijken naar een andere manier om pensioen op te bouwen? Wij adviseren u graag.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op