• Home
  • Nieuws
  • Hebt u zonnepanelen? Dit moet u weten!

Hebt u zonnepanelen? Dit moet u weten!

Geschreven op

Zonnepanelen zijn erg populair. Veel mensen zochten de afgelopen tijd naar manieren om hun energierekening binnen de perken te houden. Uw eigen duurzame energie opwekken is een goede manier om dit te doen. Bovendien levert het een bijdrage aan de energietransitie.

Geen btw

De overheid stimuleert dit. U hoeft namelijk geen btw te betalen over de zonnepanelen die op of bij uw woning worden geïnstalleerd. Deze regel geldt sinds januari 2023. De btw-vrijstelling geldt alleen voor zonnepanelen die op het dak liggen. Geïntegreerde zonnepanelen, die fungeren als dakbedekking, behoren niet tot deze regeling.

Er zijn nog verschillende andere regelingen om verduurzamende maatregelen te nemen, bijvoorbeeld de energiebespaarlening. U kunt dan geld lenen voor verduurzamende investeringen tegen gunstige voorwaarden. Op de site van de Rijksoverheid vindt u meer informatie.

Extreme weersomstandigheden

Wilt u zonnepanelen laten installeren? Denk dan ook aan de verzekering! Zonnepanelen liggen gemiddeld 25 jaar op uw dak. In die tijd kan er iets gebeuren. Schade aan zonnepanelen kan bijvoorbeeld ontstaan door extreme weersomstandigheden zoals hittegolven, hevige sneeuwbuien of stormen.

De definitie van noodweer, en daarmee ook de dekking van schade aan zonnepanelen door het weer, kan per verzekeraar verschillen. Het is belangrijk om hier van tevoren goed naar te kijken.

Brand en diefstal

Daarnaast is het ook belangrijk om goed verzekerd te zijn tegen brand of diefstal. Het is in ieder geval belangrijk om de zonnepanelen altijd te laten installeren door een erkend bedrijf en een monteur met de juiste certificaten.

Door de enorme personeelstekorten en de langere levertijden kan het langer duren voordat de zonnepanelen geïnstalleerd worden. Helaas loopt het aantal juridische geschillen over de kwaliteit en de levertijd van zonnepanelen op.

Ons advies is om ondanks de langere wachttijd alleen in zee te gaan met gecertificeerde monteurs. Zo is de kans op kortsluiting en brand het kleinst. Bovendien vergoed de verzekering schade aan de zonnepanelen alleen als deze voor een erkend bedrijf zijn geïnstalleerd. De exacte regels en de dekking kunnen per verzekeraar verschillen.

Opstal of inboedel?

Hebt u een eigen huis? Dan zijn de zonnepanelen vaak gedekt op de opstalverzekering. Dit geldt echter alleen voor vastgeschroefde zonnepanelen. Als de zonnepanelen vastgeklikt zijn aan het dak, dan vallen ze niet altijd onder de opstalverzekering.

Uw zonnepanelen kunnen ook gedekt zijn op de inboedelverzekering. Niet alle verzekeraars zien zonnepanelen namelijk als onroerend goed. Hebt u een huurhuis? Dan is het handig om te kijken naar het verzekeren van de zonnepanelen op de inboedelverzekering.

Persoonlijk advies

Hebt u zonnepanelen aangeschaft of bent u dat van plan? Geef het aan ons door. Wij adviseren u over de verzekering van uw zonnepanelen en kijken of het verzekerd bedrag hoog genoeg is. Zo weet u zeker dat u altijd goed verzekerd bent.

Hebt u vragen? Neem dan gerust contact met ons op.

 

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op