• Home
  • Nieuws
  • Extra aflossen op de hypotheek; de voors en tegens op een rij

Extra aflossen op de hypotheek; de voors en tegens op een rij

Geschreven op

Extra aflossen op uw hypotheek, bijvoorbeeld na een financiële meevaller, zorgt voor een lagere schuld en daarmee in de meeste gevallen ook voor lagere maandlasten. Dat klinkt als een goede investering, zeker nu de rentes op spaarrekeningen niet zo hoog zijn.

Lagere renteopslag

Hebt u een hypotheek met renteopslag? Dan kan de hypotheek door de extra aflossing in een lagere risicoklasse vallen waardoor de renteopslag daalt. Dit scheelt soms tot wel 0,5 procent rente.

De meeste geldverstrekkers rekenen een renteopslag wanneer uw hypotheek verhoudingsgewijs hoger is dan de waarde van de woning. De indeling van de risicoklassen kan per geldverstrekker verschillen. Voor hypotheken met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) geldt de renteopslag niet.

Extra aflossen op de hypotheek kan dus positieve effecten hebben. Maar er kunnen ook nadelige gevolgen zijn. Kijk hier ook goed naar voordat u besluit extra af te lossen op uw hypotheek.

Meer belasting

Als u een lagere hypotheekschuld hebt, dan is ook de hypotheekrenteaftrek voor het belastbaar inkomen in box 1 lager. Hierdoor moet u mogelijk meer belasting betalen.

Een verandering in uw maandlasten kan ook invloed hebben op uw voorlopige belastingteruggave en de hoogte van toeslagen. Dit zijn ook aspecten om in overweging te nemen.

Le op: De regels omtrent de hypotheekrenteaftrek gaan de komende jaren stapsgewijs veranderen. Hierdoor kan het effect van uw extra aflossing ook anders zijn. Mocht u hier vragen over hebben, dan kunt u altijd contact met ons opnemen.

Extra aflossen niet interessant met spaarhypotheek

Hebt u een (bank)spaarhypotheek? Dan is het waarschijnlijk minder interessant om extra af te lossen. U kunt dan eventueel wel extra geld storten in de polis of op de bankrekening.

Advies op maat

Wilt u extra aflossen op uw hypotheek? Kijk dan goed naar de voors en tegens voordat u een beslissing neemt. Hebt u vragen of wilt u  advies inwinnen over uw persoonlijke situatie? Neem dan contact met ons op.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op