• Home
  • Nieuws
  • Energielabel C vanaf 2023 verplicht voor kantoren

Energielabel C vanaf 2023 verplicht voor kantoren

Geschreven op

Vanaf volgend jaar moeten kantoren minimaal energielabel C hebben. Dat betekent dat jaarlijks maximaal 225 kWh per m2 van het energiegebruik primair van fossiele bronnen afkomstig mag zijn. Het is belangrijk om op tijd te kijken of uw kantoor aan de nieuwe eisen voldoet. Zo komt u zeker niet voor verrassingen te staan op 1 januari van het nieuwe jaar.

Regels en uitzonderingen

Weet u niet wat het energielabel van uw pand is? Op de overheidssite EP-Online kunt u dat terugvinden.

Niet alle kantoren hoeven aan de nieuwe verplichting te voldoen. Er zijn een aantal uitzonderingen. Als uw kantoorpand een monument is of als de gebruikersoppervlakte kleiner is dan 100 m2, dan geldt deze regel niet voor u. Andere uitzonderingen kunt u vinden op de site van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO). Met behulp van de Beslisboom kunt u checken of uw kantoorpand moet voldoen aan de regels wat betreft het energielabel.

Tool voor besparing

De overheid neemt verschillende maatregelen om verduurzaming van gebouwen te stimuleren. Verduurzamen is niet alleen goed voor het milieu, het zorgt ook voor besparing, bijvoorbeeld in de energielasten. MKB Nederland heeft een gratis en onafhankelijke tool ontwikkeld, genaamd DEB, om te achterhalen hoeveel u kunt besparen op uw energiegebruik. Op basis van een aantal bedrijfsgegevens berekent de tool welke energiebesparende maatregelen u kunt treffen.

Simpel verduurzamen

Bij verduurzamende maatregelen denken veel mensen vaak meteen aan ingrijpende veranderingen zoals een aansluiting op een warmtenet. Maar verduurzamen hoeft niet altijd complex te zijn. Het installeren van zonnepanelen of een warmtepomp wordt bijvoorbeeld steeds makkelijker. Ook het isoleren van spouwmuren is snel en zonder grote ingrepen gedaan.

Komt u er niet uit? Het kan lonen om eens met een energieadviseur te gaan praten. Ieder kantoorpand is uniek en dat geldt ook voor de mensen die er dagelijks werken. Het is daarom belangrijk om de verduurzaming zo goed mogelijk aan te laten sluiten op uw eigen situatie.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op