Een hypotheek voor ondernemers

Geschreven op

Heeft u dat ene perfecte pand of dat bijzondere huis eindelijk gespot? Dan kan het dromen over de toekomst beginnen. De hypotheekaanvraag is niet de leukste stap, maar het is wel heel belangrijk. 

Voor mensen in loondienst is dit redelijk snel geregeld. De geldverstrekker kan aan de hand van uw inkomen inschatten of u een hypotheek kunt afsluiten. Ook het maximale leenbedrag is snel vast te stellen. In dit geval staat het inkomen vast, dus daar kan de geldverstrekker mee rekenen.   

Zekerheid

Voor ondernemers zit het proces anders in elkaar. Het inkomen van ondernemers verschilt per jaar. Dat maakt het verstrekken van een hypotheek voor geldverstrekkers onzekerder, terwijl zij juist altijd op zoek zijn naar zekerheid. Daarom kijken geldverstrekkers altijd goed naar uw financiële situatie als ondernemer, voordat ze met u in zee gaan. 

De geldverstrekker kijkt bijvoorbeeld naar uw winst en schulden, maar ook naar het toekomstperspectief en de toekomstplannen van uw bedrijf. Hierin kan eventueel ook gekeken worden naar het inkomen van uw partner. Geldverstrekkers proberen een zo compleet mogelijk beeld van de situatie te krijgen, voordat zij een besluit nemen over het verstrekken van een hypotheek. 

Proces versnellen

Bij het afsluiten van een hypotheek als ondernemer komt veel papierwerk kijken. Om dit proces te versnellen, kunt u zelf al een aantal zaken op een rij zetten. Zo heeft u overzicht over de situatie en kunt u vragen van de hypotheekadviseur sneller beantwoorden. 

Wat u alvast kunt opzoeken en ordenen:

  • Jaarcijfers over de laatste drie jaar;
  • Aangiftes Inkomstenbelasting over de laatste drie jaar;
  • Uw vermogen;
  • Toekomstplannen van uw bedrijf;
  • Overzicht van verzekeringen, zoals een arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • Eventueel inkomen van uw partner. De inkomenszekerheid is een belangrijke component voor een geldvertrekker. 

Minder dan drie boekjaren?

Over het algemeen wordt bij het afsluiten van een hypotheek voor zzp’ers gevraagd naar de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar. Heeft u deze nog niet? Dan zijn er nog steeds mogelijkheden! Bij veel geldverstrekkers kunt u namelijk al een hypotheek afsluiten met de jaarcijfers van één jaar. Er wordt dan een toetsinkomen vastgesteld op basis van het gemiddelde inkomen over de laatste drie kalenderjaren. Dit is een combinatie van jaren in loondienst en jaren als zelfstandig ondernemer.  

NHG

Als ondernemer kunt u ook een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) afsluiten. Daarvoor moet een Inkomensverklaring Ondernemer aan de bank worden verstrekt. Deze verklaring is een gedegen analyse van het inkomen door experts.  

Advies nodig?

Een hypotheek moet aansluiten bij uw persoonlijke situatie als ondernemer. Wij zoeken graag samen naar de best mogelijke oplossing. Heeft u vragen of wilt u een keer vrijblijvend met ons in gesprek? Neem dan contact met ons op.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op