• Home
  • Nieuws
  • Dit zijn de opties als uw lijfrente binnenkort vrijkomt

Dit zijn de opties als uw lijfrente binnenkort vrijkomt

Geschreven op

Een goed pensioen is voor ondernemers vaak minder vanzelfsprekend dan voor mensen die altijd in loondienst hebben gewerkt. Als ondernemer bouwt u niet automatisch pensioen op. Er zijn verschillende mogelijkheden om dit zelf te regelen. Veel ondernemers hebben in het verleden gekozen voor een lijfrenteverzekering.

Als u hier ook rond de eeuwwisseling mee bent gestart, dan komt de einddatum nu vermoedelijk snel in zicht. U ontvangt dan een uitkering waarmee u een lijfrente aan moet kopen. Zo is dat destijds vastgelegd. Inmiddels zijn er alternatieven die misschien nog beter passen uw situatie.

Lager belastingtarief

Na de einddatum van uw verzekering krijgt u maandelijks lijfrente uitgekeerd. Dat is een vast bedrag per maand. De fiscus ziet dit als inkomen waardoor u er belasting over moet betalen. De hoogte daarvan is afhankelijk van de hoogte van uw totale inkomen.

Lage rente, lage uitkering

De verzekeraar geeft u in principe twee opties: een tijdelijke of levenslange uitkering. Bij de eerste mogelijkheid ontvangt u bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De tweede optie loopt vanzelfsprekend uw hele verdere leven. De hoogte van deze uitkering is afhankelijk van de rentestand. Die is momenteel vrij laag. Dat is helaas niet zo gunstig. Hoe lager de rente, des te lager de uitkering.

U hoeft echter nog geen gebruik te maken van dit aanbod. U kunt de lopende verzekering ook verlengen. U kunt dan zelfs nog veranderen van verzekeraar of een nieuwe spaarvorm kiezen, zoals banksparen. Bij banksparen legt u op regelmatige basis geld in dat voor een vooraf afgesproken periode vaststaat. Zo kunt u vermogen opbouwen voor later.

Hogere uitkering

Banksparen levert meer rendement op dan de uitkering van uw lijfrenteverzekering. Door de lagere kosten valt uw uitkering bij banksparen vaak ook nog eens hoger uit. Veel ondernemers stappen tegenwoordig na afloop van hun lijfrenteverzekering over op dit alternatief.

Bij banksparen ontvangt u vanaf de AOW-gerechtigde leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Als u komt te overlijden, dan stopt de uitkering. Het tegoed gaat dan over naar uw nabestaanden.

Oude regelingen

Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder een oude regeling. Dat geldt voor verzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Hierbij bent u niet verplicht om een lijfrente aan te kopen. Er zijn verzekeringen waarbij u het gespaarde bedrag zelfs aan iemand mag schenken.

Advies Het is een geruststellend gevoel als uw oude dag goed geregeld is. Het is ook belangrijk dat de uitkering past bij uw situatie. Er zijn verschillende mogelijkheden. Hebt u advies nodig? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op