Dit moet u weten over de lijfrente

Geschreven op

Voor veel mensen die destijds een lijfrenteverzekering afsloten, komt het pensioen nu dichterbij. Dat betekent dat de lijfrenteverzekering binnenkort gaat uitkeren. Voorheen moest u altijd een lijfrente aankopen met het geld dat u had opgebouwd met de verzekering. Tegenwoordig zijn er ook andere, aantrekkelijkere opties.

Uitkering

Na de einddatum wordt de lijfrente uitgekeerd in een vast bedrag per maand. De lijfrenteverzekeraar geeft twee opties: een tijdelijke of een levenslange lijfrente-uitkering. Bij een tijdelijke uitkering ontvangt u bijvoorbeeld tien of vijftien jaar een uitkering. De hoogte van de uitkering is afhankelijk van de huidige rentestand. Dat is helaas op dit moment niet zo gunstig; hoe lager de rente, des te lager de uitkering.

Belasting

De premie voor een lijfrenteverzekering is fiscaal gezien interessant omdat u het (deels) kunt opvoeren als aftrekpost voor de belasting. Wanneer de verzekering gaat uitkeren, moet u over dat bedrag wel belasting betalen. U valt mogelijk wel in een lager belastingtarief als u met pensioen bent.

Andere vorm

Is de einddatum van uw lijfrenteverzekering bereikt, maar wilt u nog geen gebruik maken van de uitkering? Dan kunt u de lopende verzekering verlengen. U kunt eventueel ook van verzekeraar wisselen of een andere vorm kiezen. Zo kunt u ervoor zorgen dat uw aanvullend pensioen zo goed mogelijk past bij uw huidige situatie.

Veel mensen stappen over van een lijfrenteverzekering naar banksparen. Banksparen werkt iets anders dan een lijfrenteverzekering. Bij banksparen ontvangt u vanaf uw AOW-leeftijd maximaal twintig jaar een uitkering. Als u komt te overlijden, dan stopt de uitkering. Het tegoed gaat dan naar uw nabestaanden.

Meer rendement

Over het algemeen levert banksparen meer rendement op dan een uitkering van een lijfrenteverzekering. Daarnaast worden bij deze spaarvorm minder kosten in rekening gebracht waardoor uw uitkering hoger uitvalt.

Oude regelingen

Voor lijfrenteverzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en voor premiebetalende lijfrenteverzekeringen die voor 16 oktober 1990 zijn ingegaan, gelden andere regels. U hoeft dan vaak geen lijfrente aan te kopen. Bovendien mag u het gespaarde bedrag dan (onder voorwaarden) ook aan iemand schenken.

Vragen?

Gaat uw lijfrenteverzekering binnenkort uitkeren of wilt u meer weten over de lijfrenteverzekering of banksparen? Neem dan contact met ons op. We helpen u graag met een persoonlijk advies.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op