De belastingaangifte 2023

Geschreven op

Het voorjaar staat financieel gezien in het teken van de aangifte inkomstenbelasting. Voor 1 mei van dit jaar moet u uw belastingaangifte voor 2023 indienen. De Belastingdienst vult zo veel mogelijk gegevens al voor u in. Het is belangrijk om deze gegevens nog even te controleren zodat de informatie volledig is. Sommige kosten die u maakt, zijn aftrekbaar bij de inkomstenbelasting. Door goed te kijken naar de aftrekposten, kunt u veel geld besparen.

In dit artikel zetten we een aantal belangrijke aftrekposten voor u op een rij. Zo bent u goed voorbereid op uw belastingaangifte.

Eigen woning

Hebt u een eigen woning? Dan kunt u gebruik maken van verschillende aftrekposten. Zo is de hypotheekrente meestal aftrekbaar. Ook de kosten rondom het afsluiten van een hypotheek en het aankopen van een huis – zoals advies- en notariskosten – zijn aftrekbaar. Daarnaast is de boeterente bij het oversluiten van een hypotheek op te voeren als aftrekpost.

Als huiseigenaar hebt u verschillende belastingvoordelen, maar deze voordelen worden wel aangepast. Zo wordt de maximale hypotheekrenteaftrek steeds een beetje lager.

Verzekeringen

Niet alleen uw hypotheek, maar ook verzekeringen kunnen een interessante aftrekpost zijn. U kunt de premie van sommige verzekeringen geheel of gedeeltelijk aftrekken van uw belastbaar inkomen. Zo is voor zelfstandig ondernemers de premie van de arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar. Ook een woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheid, de lijfrenteverzekering of een bankspaarproduct kunt u in veel gevallen opvoeren als aftrekpost. Hierdoor is het interessanter om zo’n verzekering af te sluiten.

Als een dergelijke verzekering uitkeert, dan moet u over dat bedrag wel belasting betalen. Hoeveel belasting u moet betalen, is afhankelijk van de belastingschijf waarin uw inkomen valt.

Minder bekende aftrekposten

Naast deze veelbesproken aftrekposten zijn er ook een aantal minder bekende aftrekbare kosten. Zo kunt u bijvoorbeeld bepaalde zorgkosten meenemen als aftrekpost. Daarnaast is het in sommige gevallen mogelijk om de reiskosten met het openbaar vervoer naar het werk op te voeren als aftrekpost.

Kijk voor een overzicht van alle aftrekposten en de bijbehorende voorwaarden op de site van de Belastingdienst.

De deadline voor het insturen van uw belastingaangifte is 1 mei 2024. Vult u het belastingformulier al voor 1 april 2024 in, dan krijgt u  voor 1 juli al bericht. Anders wordt het pas later.

Voorlopige aanslag

U hebt waarschijnlijk ook al een voorlopige aanslag voor 2024 in de bus gehad. Dit is het bedrag dat u alvast vooruit moet betalen, u kunt dit in één keer betalen, of u maakt er een maandelijks bedrag van. Controleer ook hier uw gegevens en de bedragen. Een verandering in uw persoonlijke situatie kan van invloed zijn op uw voorlopige aanslag. Neem dan contact op met de Belastingdienst.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op