In het consumentenrecht zijn regels vastgelegd over de overeenkomst tussen een consument en een bedrijf. Het gaat bijvoorbeeld over de algemene voorwaarden, de levertijd van een product of het opzeggen van een dienst. Voor overeenkomsten tussen bedrijven geldt het overeenkomstenrecht. Als ondernemer bent u bij de aankoop van een product of dienst over het algemeen minder goed beschermd dan een consument.
In sommige gevallen geldt het consumentenrecht ook voor zzp’ers en kleine ondernemers. Dat heet reflexwerking. Voor sommige ondernemers kan het leiden tot grote meevallers.
Wat houdt de bescherming van het consumentenrecht in?
Het consumentenrecht is uitgebreid, maar we zetten een aantal belangrijke punten voor u op een rij:
Consumenten zijn beschermd door de zwarte en grijze lijst. Op de zwarte lijst staan bepalingen die verboden zijn in de algemene voorwaarden, op de grijze lijst staan bepalingen die soms wel en soms niet mogen.
Wanneer geldt het consumentenrecht voor u als ondernemer?
U kunt als ondernemer in verschillende situaties een beroep doen op het consumentenrecht. Dit kan bijvoorbeeld als u een overeenkomst hebt gesloten met een duidelijk grotere partij over een product of dienst buiten uw eigen vakgebied.
Producten
Ook bij de aankoop van een product kan het consumentenrecht gelden voor kleine ondernemers. Bijvoorbeeld wanneer u een aankoop doet die u niet (uitsluitend) voor zakelijke doeleinden gebruikt. Denk bijvoorbeeld aan een laptop die u zowel zakelijk als privé gebruikt. U wordt dan gezien als consument en krijgt dezelfde bescherming.
Diensten
Ook wanneer u een dienst afneemt, zoals een telefoon- of energiecontract, kan het consumentenrecht van toepassing zijn. We nemen het energiecontract als voorbeeld. Veel zzp’ers en kleine ondernemers werken vanuit huis. Als u een zakelijk energiecontract afsluit voor uw woonhuis omdat u kantoor aan huis hebt en u gebruikt de energie vooral privé, dan kunt u gebruikmaken van de reflexwerking.
Maar deze regels gelden ook andersom. Als u een privécontract afsluit, maar u gebruikt het product of de dienst vooral zakelijk, dan kan de aanbieder ook de zakelijke voorwaarden laten gelden.
Overweeg contracten goed
Bij het aangaan van contracten is het belangrijk om na te gaan of u het product of de dienst vooral privé of zakelijk gaat gebruiken. Het is ook handig om te weten welke rechten u hebt, zowel volgens het consumentenrecht als volgens het overeenkomstenrecht. Het consumentenrecht kan bijvoorbeeld betere voorwaarden voorschrijven, terwijl een zakelijk contract belastingvoordeel op kan leveren.
Meer informatie over het consumentenrecht voor kleine bedrijven vindt u op de website van de Autoriteit Consument en Markt.
Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.