Ben jij geld de baas?

Geschreven op

De Week van het geld loopt dit jaar van 11 tot 15 maart. In die week geven docenten en gastsprekers lessen op basisscholen en in het middelbaar onderwijs. Het doel is om kinderen en jongeren te leren hoe ze financieel redzaam kunnen worden. Ook ouders kunnen helpen. En ze kunnen er zelf misschien ook nog wat opsteken!

Kinderen komen steeds vaker en steeds vroeger in aanraking met financiële verleidingen. Influencers prijzen producten aan en in games worden ze gevraagd om upgrades te kopen. Vaak hebben ze op jonge leeftijd nog weinig besef van de waarde van geld en de risico's die ze dagelijks kunnen lopen. 

Geld de baas

Uit onderzoek blijkt dat kinderen al op jonge leeftijd de basis kunnen leggen voor een gezonde financiële toekomst. Dit jaar is het thema van de Week van het geld daarom: ‘Hoe ben jij je geld de baas?’ Tijdens – en na – de Week van het geld kun je ook thuis aan de slag, bijvoorbeeld met de Explainervideo's financiële verleidingen(Opens in a new window). Daarin wordt onder andere aandacht besteed aan in-game aankopen en hoe je ‘nee’ kunt leren zeggen tegen de verleiding om geld uit te geven. Ook leerzaam voor volwassenen!

Inzicht door overzicht

Want of je nu jong bent of al wat ouder, als je geld de baas wilt zijn, moet je allereerst inzicht hebben in je financiën. Dat begint met overzicht creëren. Een (digitaal) huishoudboekje kan je daarbij helpen. De meeste banken bieden ze gratis aan hun klanten aan, maar er zijn ook andere partijen die gratis en betaalde digitale huishoudboekjes(Opens in a new window) maken.

Budgetteren

Als je weet hoeveel er binnenkomt aan inkomen en hoeveel eruit gaat aan vaste lasten (zoals huur, hypotheek en energie), dan kun je de rest van je geld onderbrengen in specifieke budgetten. Denk aan de wekelijke boodschappen, maar bijvoorbeeld ook aan kleding, cadeautjes en uitjes. Houd je nog wat over? Mooi, dan kun je daarmee sparen.

Impulsaankopen

Net zo goed als kinderen worden verleid door YouTubers, TikTokkers en spelontwikkelaars, word je als volwassene dagelijks blootgesteld aan de verlokkingen van reclames. De beste manier om hiermee om te gaan, is geen impulsaankopen te doen. Zie je iets wat je misschien wilt hebben? Stel de beslissing om het te kopen dan uit. Wil je het (over)morgen of volgende week nog steeds, dan kun je het altijd nog aanschaffen. Maar waarschijnlijk zul je je negen van de tien keer bedenken.

Specialist

Als Erkend Financieel Adviseurs weten wij hoe belangrijk kennis en inzicht zijn als je goed met geld wilt omgaan. Wij hebben alle wettelijke diploma's op zak én volgen elk jaar verplichte opleidingen. Heb jij vragen over een financieel onderwerp en ben je op zoek naar gedegen advies van een specialist? Neem dan gerust contact met ons op.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op