• Home
  • Nieuws
  • Belastingaangifte 2022: dit moet u weten

Belastingaangifte 2022: dit moet u weten

Geschreven op

De belastingaangifte is vaak niet de leukste taak als ondernemer. Maar het moet wel gebeuren. Er zijn verschillende regelingen en aftrekposten die het bedrag dat u aan de fiscus moet betalen kunnen verlagen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar dan moet u wel weten waar u op moet letten. 


U kunt tussen 1 maart en 1 mei 2023 uw belastingaangifte voor het jaar 2022 doen. Wilt u uitstel aanvragen? Doe dit dan voor 1 mei. Twijfel u of u inkomstenbelastingaangifte moet doen als ondernemer? Doe dan de check


De belangrijkste aftrekposten

In dit artikel zetten we een aantal belangrijke aftrekposten en regelingen voor u op een rij. Zo bent u weer helemaal op de hoogte. 


Ondernemersaftrek

Bent u ondernemer volgens de criteria voor de inkomstenbelasting en hebt u in 2022 minimaal 1.225 uur aan uw bedrijf gewerkt? Dan komt u in aanmerking voor de ondernemersaftrek. 


De ondernemersaftrek is een voordeel voor mensen die ondernemer zijn. Deze aftrekpost kent verschillende onderdelen.

  • Zelfstandigenaftrek: een vast bedrag dat zelfstandig ondernemers van hun winst mogen aftrekken.
  • Startersaftrek: dit is een verhoging van de zelfstandigenaftrek. Deze regeling kunt u drie keer gebruiken in de eerste vijf jaar dat uw onderneming bestaat. 
  • Aftrek voor speur- en ontwikkelingswerk: dit is een aftrekpost voor onderzoekswerk bij innovatie. U hebt hiervoor een verklaring nodig van de RVO. 
  • Meewerkaftrek: deze regeling is voor ondernemers waarvan de fiscaal partner meewerkt in het bedrijf. Om in aanmerking te komen voor deze regeling moet de partner minimaal 525 uur in het bedrijf werken en hiervoor minder dan 5.000 euro per jaar betaald krijgen.  
  • Stakingsaftrek: een bedrag dat u van de stakingswinst mag aftrekken als u met uw bedrijf stopt. 


MKB-winstvrijstelling

Door de MKB-vrijstelling kunnen mkb’ers nog veertien procent van de winst aftrekken na de ondernemersaftrek. In 2022 is de aftrek van de mkb-winstvrijstelling beperkt. Het maximale tarief voor aftrek is 40 procent.


Kostenaftrek voor gemengde kosten

Als ondernemer maakt u vaak verschillende kosten, bijvoorbeeld voor relatiegeschenken, zakelijke etentjes of congressen. Dergelijke uitgaven vallen onder de gemengde kosten. Deze kosten kunt u als aftrekpost opvoeren, mits het bedrag boven de 4.800 euro is. 


Komt u niet aan een bedrag boven de drempel? Dan kunt u er ook voor kiezen om tachtig procent van de gemengde kosten af te trekken. 


Investeringsaftrek en afschrijven

Met de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek kunt u een bedrag van de winst aftrekken. U kunt gebruik maken van deze regeling als u in 2022 meer dan 2.400 euro hebt geïnvesteerd. Per bedrijfsmiddel moet het gaan om een investering van meer dan 450 euro. Bij grotere investeringen gelden andere regels, kijk eens op de site van de belastingdienst.


Daarnaast kunt u de kosten voor bedrijfsmiddelen afschrijven over een bepaald aantal jaren. Dit betekent dat u ieder jaar een deel van deze kosten mag aftrekken van de winst. 


Zakelijk vermogen

Het saldo op uw zakelijke bankrekening hoort bij de onderneming. Het gaat hierbij om het geld dat nodig is als werkkapitaal of voor een investering. Dit geld telt niet mee voor uw vermogen in box 3. Het geld op uw zakelijke rekening dat niet geldt als werkkapitaal of voor een investering wordt wel gezien als privévermogen. 


Corona

2022 was een coronajaar. Door de verschillende vormen van steun en de kans op omzetdaling of verlies, is het extra belangrijk om de gegevens goed te controleren. De NOW is bijvoorbeeld wel belast, terwijl u over de TVL geen belasting hoeft te betalen. Kijk hier goed naar voordat u de belastingaangifte instuurt. 


Toeslagen

Er zijn verschillende toeslagen aan te vragen, bijvoorbeeld voor uw huur, zorgkosten of kinderopvang. In de meeste gevallen telt voor deze toeslagen uw vermogen ook mee. Als u gebruikt kunt maken van de ondernemersaftrek, dan is uw toetsingsinkomen vaak lager. Dat betekent dat u eerder in aanmerking komt voor een toeslag. Op de site van de Belastingdienst vindt u alles over de beschikbare toeslagen en de voorwaarden. 


Ieders situatie is uniek. Daarom is het belangrijk om altijd goed na te gaan welke regels van toepassing zijn op uw situatie. U kunt hiervoor kijken op de site van de Belastingdienst of professioneel advies inwinnen. 

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op