• Home
  • Nieuws
  • Begrafenis of crematie; hoe zit het met de kosten?

Begrafenis of crematie; hoe zit het met de kosten?

Geschreven op

Uw begrafenis of crematie is geen leuk onderwerp om mee bezig te zijn. Veel mensen stellen het dan ook uit. Maar er kan altijd iets gebeuren. Daarom is het belangrijk om goed voorbereid te zijn. Het is bijvoorbeeld goed om te weten wat de wensen van uw nabestaanden zijn als het gaat om een uitvaart. Ook de kosten zijn daarbij een essentieel aspect.

Hoge kosten

Veel mensen onderschatten de kosten van een uitvaart, maar dit kan aardig in de papieren lopen. Een gemiddelde uitvaart kost al snel tussen de € 7.000 en € 11.000. Een begrafenis is over het algemeen duurder dan een crematie vanwege de grafkosten. U wilt uw nabestaanden natuurlijk niet op laten draaien voor (een deel van) uw begrafeniskosten. Maar hoe dekt u de kosten dan?

Geld beschikbaar

Veel mensen zien de overwaarde van hun huis als een goede spaarpot. Dat is het normaal gezien ook, maar in dit geval is het toch wat lastiger. De betalingstermijn op de nota van de begrafenisondernemer is vaak niet langer dan dertig dagen. Dat maakt het lastig om te wachten tot de overwaarde van uw huis vrijkomt om de rekening van de uitvaart te betalen. U kunt natuurlijk wel spaargeld gebruiken om de kosten te dekken. Maar dat blijkt in de praktijk voor veel mensen ook lastig. Een uitvaartzekering kan een uitkomst bieden.

Verzekering geeft zekerheid

U betaalt maandelijks een premie voor de uitvaartverzekering. Daarmee zijn de kosten – tot een vooraf vastgelegd maximum – van een uitvaart gedekt. Het is goed om regelmatig te checken of het maximale bedrag van de verzekering nog past bij de huidige kosten. Zo weet u zeker dat u uw nabestaanden niet met extra kosten achterlaat.

Dekking via overlijdensrisicoverzekering?

Veel mensen met een eigen woning hebben een overlijdensrisicoverzekering afgesloten. Alleen deze verzekering biedt geen garanties als het gaat om het dekken van de kosten van een uitvaart.

De overlijdensrisicoverzekering loopt voor een bepaalde tijd (bijvoorbeeld dertig jaar), daarna wordt er geen bedrag meer uitgekeerd als de verzekerde overlijdt. Bovendien wordt de uitkering van de overlijdensrisicoverzekering door de geldverstrekker vaak als onderpand gezien. De uitkering wordt dan gebruikt om de hypotheek af te lossen en niet om de kosten van de uitvaart te betalen. Daarom is het goed om te kijken naar een andere of aanvullende manier om de kosten van de uitvaart te dekken.

Meer weten?

Wilt u meer informatie over een uitvaartverzekering? Of wilt u nagaan of uw huidige uitvaartverzekering nog passend is? Neem dan contact met ons op. Wij helpen u graag.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op