Aansprakelijk voor schade? En nu?

Geschreven op

In een onbewaakt moment kan er iets kapotgaan of vies worden. Dat is vervelend, zeker als u per ongeluk spullen van een ander kapot maakt. Maar het kan gebeuren, het hoort bij het leven. Ook kan het gebeuren dat iemand gewond raakt door uw schuld. Iemand kan bijvoorbeeld verkeerd terecht komen na een vriendschappelijk duwtje. Dan bent u aansprakelijk voor de letselschade. 

 Verantwoordelijk

Dat klinkt vaak heel heftig en gevoelsmatig kan het soms ook lastig zijn, maar vaak zijn dergelijke kwesties met de verzekering op te lossen. Hiervoor hebt u een Aansprakelijkheidsverzekering voor Particulieren (AVP). Als iets beschadigd raakt of iemand letsel oploopt door uw toedoen, dan bent u daarvoor wettelijk aansprakelijk. U bent dan verantwoordelijk voor de schade die u bij iemand anders hebt toegebracht en u moet zorgen dat dit hersteld wordt. 

Vaak gaat het om ongelukken die uiteraard niet expres veroorzaakt zijn. Toch kan het zo zijn dat u wettelijk aansprakelijk bent. Om de toegebrachte schade bij anderen te dekken, is er de AVP. Deze verzekering is niet verplicht, maar wel verstandig. Zo weet u zeker dat u niet in de financiële problemen komt als u aansprakelijk wordt gesteld voor schade. 

 Veelvoorkomende vragen

Maar hoe werkt zo’n verzekering dan precies? En wat valt er wel en wat valt er niet onder? We zetten de meest voorkomende vragen voor u op een rij.  

 Is een AVP duur?

Voor een gezin met kinderen betaalt u gemiddeld zes tot zeven euro per maand. Daarbij zijn uitwonende, studerende kinderen op kamers, logees en huisdieren meeverzekerd.

 Zijn kinderen en huisdieren altijd meeverzekerd?

Bij het afsluiten van uw AVP hebt u verschillende mogelijkheden: alleenstaand met of zonder kinderen of samenwonend met of zonder kinderen. De schade veroorzaakt door huisdieren is in de meeste gevallen meeverzekerd. Het is wel belangrijk om hier van tevoren even goed naar te kijken, zo komt u nooit voor verrassingen te staan. 

 Vallen motorvoertuigen ook onder de AVP?

Motorvoertuigen vallen niet onder de AVP. Voor bezitters van motorvoertuigen (auto, motor en scooter) is er een aparte aansprakelijkheidsverzekering: de WAM (Wet Aansprakelijkheid Motorvoertuigen). Deze verzekering is verplicht. 

 Is schade tijdens mijn vakantie ook verzekerd?

De AVP is een goede aanvulling op uw reisverzekering, maar het is geen vervanging. Een AVP dekt ook schade tijdens uw vakantie, zeker als de schade per ongeluk ontstaat. Dat geldt ook voor de gezinsleden. In Italië is een AVP inmiddels verplicht als u gaat skiën. 

 Zijn er qua dekking uitzonderingen?

De AVP gaat met name over de schade die u bij anderen veroorzaakt. Aansprakelijkheid tussen verzekerden onderling is alleen gedekt in geval van letselschade. Als uw kind bijvoorbeeld iets stukmaakt in uw eigen huis (materiële schade), is dat niet gedekt op de AVP.

 Wat te doen bij schade?

Hebt u schade? Claim de door een ander veroorzaakte schade eerst op uw eigen (inboedel)verzekering. Dat klinkt misschien vreemd, maar er zijn goede redenen voor. De inboedelverzekering verzekert namelijk tegen nieuwwaarde. Aansprakelijkheidsverzekeringen rekenen meestal met de dagwaarde. Daardoor valt de uitkering vaak lager uit. Bovendien verloopt de afhandeling vaak sneller via uw eigen verzekeraar. 

Dat geldt ook andersom: mensen waar u schade hebt veroorzaakt, kunnen dit ook het beste eerst claimen bij hun eigen verzekeraar. Verzekeraars regelen het dan vaak onderling. Dit hebben zij met elkaar afgesproken. 

 Stappenplan bij schade:

  • Meld schade direct bij ons;
  • Erken geen schuld;
  • Doe geen uitspraken over een vergoeding;
  • Beschrijf uitgebreid de schade en het ontstaan ervan;
  • Verzamel bewijs: bonnetjes, foto’s of getuigenverklaringen.

 Meer informatie?

Wilt u meer weten over een aansprakelijkheidsverzekering, hebt u vragen over uw huidige AVP of wilt u er een afsluiten? Neem dan contact met ons op.

« Naar het overzicht

Wat wij doen

Verzekeringen

particulier

zakelijk

Financieringen

particulier

zakelijk

Ons doel is om met onze klanten een langdurige persoonlijke relatie op te bouwen waarbij we onze relaties ontzorgen en begeleiden in alle financiële en verzekeringstechnische zaken. Heeft u vragen? Neem dan gerust contact op.

Neem contact op