skip to Main Content

Voorkom stress

stress

Ondernemer is zeker geen 9-tot-5-baan. Sterker nog: ondernemen is een levensstijl, maar wel een heel drukke. Met een volle agenda en het hollen van afspraak naar afspraak ligt stress op de loer. Of erger: een burn-out. Herken stress en doe er wat aan! Hoe?

De Dikke Van Dale omschrijft stress als een ‘aanhoudende geestelijke druk’. Maar er is stress en stress. Het varieert van druk zijn in het hoofd tot en met het lichamelijk totaal opgebrand zijn. En alles wat er tussen in zit. In veel gevallen heeft uw omgeving de diagnose al lang uitgesproken, maar moet de ‘patiënt’ nog worden overtuigd. Stress kent verschillende stadia waarbij de verschijnselen in hevigheid toenemen.

Stadium 1:
In de eerste fase komen er steeds meer stressvolle situaties in het (ondernemers)leven voor. Het lichaam maakt stresshormonen aan en dat is te merken aan een verhoogde hartslag of bloeddruk. In deze fase zijn stressvolle situaties nog te remmen door er leuke zaken tegenover te stellen. Op die momenten wordt in het lichaam endorfine aangemaakt en dat vermindert stress.

Tip: Ga uit eten, weekendje weg, sporten of lekker naar de sauna

Stadium 2:
In de tweede fase van stress gaat het lichaam protesteren en komen er de eerste lichamelijke klachten: bijvoorbeeld vaker hoofdpijn en maag-en darmen spelen op. In deze fase worden mensen bijvoorbeeld ook ziek in de eerste dagen van hun vakantie.

Tip: ontspan lichamelijk, dat betekent voldoende eten, slapen en rust nemen. Probeer te achterhalen wat zoveel stress geeft (werk?) en doe er wat aan anders is er sprake van chronische stress.

Stadium 3:
Uw overgevoeligheid en ook de lichamelijke klachten nemen flink toe. U bent overspannen of zit er dicht tegenaan.

Tip: Kom een paar weken los van uw werk en zoek eventueel professionele hulp om herhaling te voorkomen.

Stadium 4:
De stress verdwijnt niet meer. U bent lichamelijk opgebrand en voelt zich depressief (burn-out).

Tip: Raadpleeg uw huisarts of zoek professionele hulp. Zij kunnen u adviseren over een verantwoord lichamelijk en mentaal herstel

Back To Top