skip to Main Content

Voorkom een herfstdip

voorkom-herfstdip

Storm, regen en vallende bladeren. Het is de herfst in optima forma. Veel mensen worden er niet vrolijk van en raken er zelfs van in mineur. Maar zo af en toe laat het jaargetijde zich van zijn mooiste kant zien. U kunt er ook zelf wat aan doen. Met deze tips voorkomt u een herfstdip.

U kent die dagen vast wel: bij het opstaan is het nog donker en als u thuis komt van uw werk, is het opnieuw donker. U wordt er niet vrolijk van. Sterker nog: vermoeidheid, lusteloosheid, een slecht humeur en sombere gevoelens liggen op de loer. Probeer onderstaande tips en uw  humeur klaart er van op!

Ga uw herfstdip te lijf met ‘licht’

Bijvoorbeeld door lichttherapie via een handzame LED-daglichtlamp. Ook een zogenoemde daglichtwekker die het opkomen van de zon nabootst, is populair in de donkere maanden van het jaar. Zorg ook voor een goed dag- en nachtritme en houdt u daaraan vast. Zorg zeker in de herfst en winter voor acht uur slaap.

Zorg ook voor voldoende ‘echt’ daglicht
Door voldoende daglicht maakt uw lichaam onder meer cortisol aan. Dit hormoon zorgt dat u wakker en bij de les blijft. Maak bijvoorbeeld een lunchwandeling tijdens uw pauze, zodat u niet de hele dag in een donker kantoor zit. Een lange boswandeling in het weekend kan ook.

Beweeg voldoende

Bewegen maakt fit. Ga naar een sportschool, hardlopen in het bos of maak een mooie kleurrijke boswandeling. Uw hersenen maken endorfine aan. Dit werkt ontspannend en geeft nieuwe energie.

Eet winterkost

Stamppot en stoofschotels. Het is typische winterkost en dat is niet voor niets. Door de dierlijke proteïnen in het eten maakt uw lichaam stoffen aan die energie geven en u wakker houden. Begin de dag ook met een stevig ontbijt. Het zorgt ervoor dat uw ‘motor’ goed op gang komt.

Warm aankleden
Is het guur weer en moet u toch naar buiten: kleedt u dan warm aan. Bij lage temperaturen vreet uw lichaam energie om weer op temperatuur te komen. Daardoor raakt u sneller vermoeid.

Verwen uzelf

Doe eens gek en verwen uzelf. Koop een goed boek, een lekkere fles wijn of een paar mooie schoenen. U heeft het verdiend en probeer die gedachte zolang mogelijk vast te houden.

Ontspan regelmatig

Een saunabezoek, een beautydag of een verkwikkende massage. Het is niet alleen goed voor uw lichaam, ook uw ‘bovenkamer’ blijft er lenig van.

Heb plezier!
Ga met uw partner, gezin, vrienden of familie leuke dingen doen. Sluit een boswandeling af met een kop soep of warme chocolade. Maar ook een weekendje weg, naar de film of een dag shoppen doen een mens op zijn tijd goed. Heb plezier en lach!

Back To Top