skip to Main Content

Uw belastingaangifte 2018

aangifte2019

In de afgelopen periode  heeft u uw aangifteformulier over 2018 ontvangen via DigiD of via de post. Uw aangifte moet uiterlijk 1 mei bij de Belastingdienst zijn. Let op: sommige kosten zijn (deels) aftrekbaar. Niet vergeten, anders loopt u belastingvoordeel mis. Welke?

Sinds een aantal jaren krijgt u na het invullen van uw belastingformulier een snelle reactie van de Belastingdienst. Is het ingevulde formulier voor 1 april binnen, dan krijgt u zeker voor 1 juli bericht van de Belastingdienst. Stuurt u het formulier na 1 april in, dan krijgt u later bericht. Al streeft de Belastingdienst ernaar om u ook vóór 1 juli te berichten.

Deze kosten zijn (deels) aftrekbaar

Een deel van uw gegevens zijn al ingevuld op uw aangifte door de Belastingdienst. Dat is handig, maar controleer deze gegevens goed voor u begint. Wist u dat bepaalde kosten, bijvoorbeeld die voor het afsluiten van een hypotheek, deels aftrekbaar zijn? Zo zijn de kosten die u heeft gemaakt voor het oversluiten van uw hypotheek, vanwege de lage rentestand, aftrekbaar. Het gaat dan om afsluit-, advies-, taxatie- en notariskosten.

Boeterente

Ook de boeterente bij oversluiten is aftrekbaar. Geldverstrekkers berekenen een boeterente wanneer uw rentevastperiode nog niet was afgelopen. Bij het oversluiten moet u altijd overwegen of de hoogte van de boeterente in verhouding staat tot het voordeel van de lagere hypotheekrente. De financieringskosten zijn aftrekbaar van uw belastbaar inkomen.

De betaalde hypotheekrente voor uw eigen woning is standaard aftrekbaar. Door de lage hypotheekrente kunt u minder aftrekken voor uw inkomstenbelasting dan in het verleden. Houdt u daar rekening mee!

Verzekeringspremie aftrekbaar

Ook de premies voor bepaalde verzekeringen zijn (deels) aftrekbaar. Dit geldt onder meer voor een:

  • arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • woonlastenverzekering met arbeidsongeschiktheidsdekking;
  • lijfrenteverzekering of fiscaal aftrekbaar bankspaarproduct.

De hoogte van uw voordeel hangt af van uw belastingschijf. Het loont dus de moeite om deze premies op te voeren. Over de uitkering van deze verzekeringen moet u wel belasting betalen.

Voorlopige aanslag 2019

Veel mensen hebben al een voorlopige aanslag voor 2019 ontvangen. Controleer altijd uw gegevens. Is uw persoonlijke situatie veranderd of kloppen de gegevens niet, neem dan contact op met de Belastingdienst.

Back To Top