skip to Main Content

Ondernemers en hypotheek

huishypotheekgeld

Het huis waar u en uw partner al zolang van dromen, staat te koop. Voor ondernemers, zzp’ers en freelancers is het moeilijker om een hypotheek af te sluiten. Veel geldverstrekkers gaan inderdaad niet over één nacht ijs, maar er zijn wel degelijk mogelijkheden.

Zou u in loondienst zijn, dan is het al vrij snel duidelijk of u een hypotheek kunt afsluiten en tot welk bedrag u maximaal kunt lenen. Voor zelfstandig ondernemers ligt dat anders. Uw inkomen kan immers per jaar verschillen. Dat betekent echter niet dat banken u geen hypotheek willen vertrekken.

Zekerheid

Geldverstrekkers willen zekerheid. Als u naar uw bank gaat moet u uw financiële situatie en die van uw bedrijf kunnen overleggen. De bank wil niet alleen alles weten over de winst en de mogelijke schulden van uw bedrijf. Maar ook wat de toekomstverwachtingen voor uw bedrijf zijn. U moet immers uw maandlasten kunnen blijven betalen.

Wat wilt uw bank weten?

De geldverstrekker wil vooraf een aantal zaken weten:

– De jaarcijfers over de laatste drie jaar,

– De aangifte Inkomstenbelasting over de laatste drie jaar,

– Uw vermogen.

– De toekomstverwachting van uw bedrijf,

– Overzicht van verzekeringen, zoals arbeidsongeschiktheid

– Maar ook: werkt uw partner in loondienst? Meer inkomenszekerheid speelt een rol bij het verkrijgen van een hypotheek.

ZZP’er en NHG

Voor ZZP’ers gelden sinds december 2016 soepelere regels om een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) af te sluiten. Twaalf maanden als ZZP-er werkzaam is vaak al voldoende om een dergelijke hypotheek af te sluiten. Voorwaarde is wel dat u uw toetsingsinkomen laat vaststellen. Dat kan alleen als u voor uw bedrijf nog geen drie IB-aangiftes heeft gedaan.

Meer weten of advies

Meer weten of advies welke hypotheek het beste bij uw persoonlijke en zakelijke situatie past, neem dan contact met ons op.

Back To Top