skip to Main Content

Komt uw lijfrente vrij?

lijfrente2017

Een lijfrenteverzekering was een tijd lang een fiscaal aantrekkelijke en populaire verzekering om als ondernemer het pensioen te regelen. Mogelijk komt het verzekerde bedrag binnenkort vrij. Welke mogelijkheden zijn er dan? We zetten ze voor u op een rij.

Als zelfstandig ondernemer bouwt u niet automatisch een pensioen op. Wilt u een aanvulling op de AOW-uitkering, dan moet u dat zelf regelen. In het verleden hebben veel ondernemers een lijfrenteverzekering afgesloten en wellicht nadert deze verzekering zijn einddatum. U ontvangt dan een uitkering waarmee u verplicht bent een lijfrente aan te kopen. Inmiddels zijn er alternatieven die mogelijk beter aansluiten bij uw huidige situatie en wensen om uw oude dag in te vullen.

Vast bedrag per maand
Vanaf de afgesproken datum gaat de lijfrenteverzekering uitkeren. Dat gebeurt in de vorm van een vast bedrag per maand. Hierover moet u wel belasting betalen. De hoogte ervan is afhankelijk van uw inkomen. Bent u al met pensioen, dan valt u mogelijk in een lager belastingtarief.

Overstappen
Loopt de lijfrenteverzekering af, dan zijn er twee keuzes: een tijdelijke of levenslange uitkering. Een tijdelijke uitkering loopt meestal tien of vijftien jaar. Uw rekening is echter gekoppeld aan de rentestand. Hoe lager de rente, des te lager de uitkering. Kunt of wilt u nog geen keuze maken, dan mag de lopende verzekering ook worden verlengd. Andere opties zijn het overstappen naar een andere aanbieder of spaarvorm, bijvoorbeeld banksparen.

Meer rendement, lagere kosten

Veel ondernemers stappen bij het aflopen van hun lijfrenteverzekering over op banksparen. Vergeleken met een lijfrente-uitkering levert banksparen meer rendement op. In combinatie met lagere kosten levert dat doorgaans een hogere uitkering op. Een bankspaaruitkering keert echter, als deze ingaat vanaf uw AOW-gerechtigde leeftijd, maximaal twintig jaar uit. Nog een verschil: komt u te overlijden, dan stopt uw lijfrente-uitkering. Bij banksparen gaat het tegoed over naar uw nabestaanden.

Oude regime

Sommige lijfrenteverzekeringen vallen nog onder het oude regime. Het gaat om verzekeringen die voor 1992 zijn afgesloten en premiebetalende lijfrenteverzekeringen van vóór 16 oktober 1990. Daarbij bent u niet verplicht om een lijfrente aan te kopen. Er zijn verzekeringen waarbij u het gespaarde bedrag zelfs aan iemand mag schenken.

Persoonlijke situatie
Als ondernemer wilt u een uitkering die past bij uw persoonlijke situatie of wensen. Wilt u een advies, neem dan contact met ons op.

Back To Top