skip to Main Content

Geen lening bij de bank? Er zijn alternatieven

crowdfunding-2020

Als ondernemer heeft u een neus voor nieuwe ideeën en ziet u de commerciële kansen in een oogopslag. Om die te verwezenlijken heeft u geld nodig. Waar u voorheen voor een lening of krediet eerst bij uw bank op de stoep stond, zijn er tegenwoordig steeds meer alternatieve financiers op markt. We zetten er een aantal op een rij.

De tijd dat banken op nummer 1 stonden als het gaat om financiering van de plannen van bedrijven lijkt voorbij. Dat blijkt uit onderzoek van het Centraal Planbureau. Aan de ene kant is er weinig concurrentie tussen de grote banken en worden er steeds strenge eisen gesteld aan kleinere financieringen.

Concurrentie
En er is meer concurrentie. Vorig jaar sleepten kleine en middelgrote bedrijven maar liefst 1 miljard euro binnen bij alternatieve geldschieters. Deze investeerders zijn tegenwoordig op zoek naar meer rendement. Daarnaast zijn mkb’ers en zzp’ers op zoek naar een partij die beter bij hun past en meer vrijheid geeft. De verwachting is dat over een paar jaar het viervoudige wordt opgehaald via crowdfunding, factoring en zelfs via vrienden en familie.

Alternatieve geldschieters:

Factoring
Factoring is een populaire en niet-bancaire financieringsvorm voor ondernemers. Soms moet u langere tijd wachten voordat het geld van uw facturen op uw bankrekening staat. Een factoringmaatschappij betaalt uw facturen als voorschot en haalt zelf het geld later op bij uw klant. Wilt u voor uw klant liever niet met een externe partij in zee, dan zijn er andere mogelijkheden. Jaarlijks worden door factorbedrijven op deze manier honderden miljoenen euro’s verstrekt.

Crowdfunding
Een populaire manier van het bij elkaar brengen van investeerders en een nieuw bedrijf, project of product is crowdfunding. Via een online platform probeert u investeerders warm te maken voor uw idee en plannen. In ruil daarvoor krijgen de investeerders rente, aandelen, een deel van de winst of een korting op producten en diensten. Bij een goed plan haalt u snel het benodigde geld op. Er is wel een nadeel: u moet vooraf wel uw businessplan openbaar maken.

Familie of vrienden
Soms moet u het dichter bij huis zoeken en zijn familieleden of vrienden prima geldschieters voor uw idee. Met een zogenaamde onderhandse lening kunt u het geld voor uw plannen lenen. Het is verstandig om voor een dergelijke lening wel een contract op te stellen met daarin onder meer het leenbedrag, de rente, manier van aflossen, de betaling en de looptijd. Ook is het goed om vast te leggen als bijvoorbeeld de terugbetaling niet lukt of als u vervroegd wil aflossen.

Leasing
Bij leasen is de lening verbonden aan een object, zoals een auto of een machine. Er bestaan twee varianten: financial lease en operational lease. Bij financial lease sluit u een lening af. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar en krijgt u vaak het recht om het object na afloop van de leaseperiode te kopen.

Direct lending
Bij direct lending verstrekken investeerders leningen aan bedrijven zonder tussenkomst van een bank. Dit gebeurt via fondsen en platforms. Zonder de tussenkomst van banken verloopt het proces snel en efficiënt. Voor bedragen lager dan 500.000 euro vindt de beoordeling zelfs vaak online plaats. Direct lending is onder meer in te zetten voor de aankoop van kantoorinventaris, een verbouwing of zelfs voor een overname.

Wilt u meer weten over alternatieve financieringsvormen, kijk dan eens op  de site van de KvK.

Back To Top