skip to Main Content

Financiering? U hoeft niet altijd naar een bank

Commerciële kansen zien en risico’s durven te nemen. Dat zijn ondernemers in optima forma. Om de ambitieuze plannen te laten slagen heeft u geld nodig. Voor een lening of krediet kunt u bij een bank aankloppen. Maar vandaag de dag kunt u ook terecht bij alternatieve financiers. Wilt u weten welke?

Voor de financiering van uw plannen kunt u natuurlijk altijd bij uw eigen bank of een van de andere banken terecht. Toch staan banken niet altijd meer bovenaan het lijstje. Enerzijds door de strengere regelgeving aan financieringen, anderzijds is er meer concurrentie op de markt.

Kleine en middelgrote bedrijven sleepten al grote bedragen binnen bij alternatieve geldschieters. Investeerders zijn tegenwoordig op zoek naar meer rendement. Daarnaast zijn mkb’ers en zzp’ers op zoek naar een partij die beter bij ze past en meer vrijheid geeft. Met welke alternatieve kunt u uw commerciële ideeën verwezenlijken?

Alternatieve geldschieters

Crowdfunding
De meest populaire manier om geld voor een nieuw bedrijf, project of product bij elkaar te krijgen is crowdfunding. Via een online platform worden investeerders warm gemaakt voor uw ideeën en plannen. Wat staat er voor de investeerder tegenover? Die krijgt rente, aandelen, een deel van de winst of een korting op producten en diensten. Goede plannen halen in korte termijn het benodigde geld op. Nadeel: u moet vooraf wel uw businessplan openbaar maken.

Familie of vrienden
Familieleden of vrienden zijn prima geldschieters voor uw idee. Met een zogenaamde onderhandse lening kunt u geld voor uw plannen lenen. Stel vooraf wel een contract op met daarin onder meer het leenbedrag, de rente, manier van aflossen, de betaling en de looptijd. Ook is het verstandig om vast te leggen wat te doen bij vervroegde aflossing of als de terugbetaling niet lukt. Zorg ervoor dat u in ieder geval onder alle omstandigheden goede vrienden blijft!

Geld snel op de rekening
Factoring is een populaire en niet-bancaire financieringsvorm voor ondernemers. Soms moet u langere tijd wachten voordat facturen worden betaald. Een factoringmaatschappij betaalt de facturen als voorschot en haalt het geld later op bij uw klant. Jaarlijks worden door factoring-bedrijven zo honderden miljoenen euro’s verstrekt.

Financial of operational Leasing?
Bij leasen is de lening verbonden aan bijvoorbeeld een auto of een machine. Er zijn twee varianten: financial lease en operational lease. Bij financial lease sluit u een lening af. Bij operational lease blijft de leasemaatschappij eigenaar. U krijgt dan vaak wel het recht om de auto of machine na afloop van de leaseperiode te kopen.

Lening van investeerders
Bij direct lending lenen investeerders aan bedrijven zonder tussenkomst van een bank. Dat gebeurt via fondsen en platforms en verloopt snel en efficiënt. Voor bedragen tot 500.000 euro vindt de beoordeling vaak online plaats. Direct lending wordt vaak gebruikt voor een verbouwing of een overname.

Meer weten over alternatieve financieringsvormen, kijk dan eens op de de site van de KvK.

Back To Top