skip to Main Content

De Ondernemershypotheek

hypotheekondernemer

Voor ondernemers, zzp’ers en freelancers is het vaak lastig om een hypotheek af te sluiten. Geldverstrekkers bouwen eerst zekerheden in. Snel handelen is er dan niet altijd bij. Gelukkig is het tij gekeerd!

De huizenmarkt is weer volop in beweging. Bent u van plan om een huis te kopen, dan is er in ieder geval voldoende aanbod. Aan de andere kant zijn er ook veel mensen op zoek naar een koopwoning. Heeft u interesse in een huis dan is snel handelen geboden, want er zijn veel kapers op de kust.

Tijdrovend
Veel ondernemers, zzp’ers en freelancers kunnen niet snel handelen op de hypotheekmarkt, integendeel het is juist lastig en tijdrovend. Hoe dat komt? Uw inkomen verschilt van jaar tot jaar of u bent nog maar net gestart als zelfstandig ondernemer. Was u in loondienst geweest dan is het krijgen en afsluiten van een hypotheek een stuk eenvoudiger. Doorgaans is dan vrij snel duidelijk hoeveel u kunt lenen.

Financiële situatie

Geldverstrekkers verstrekken u graag een hypotheek, maar willen eerst zekerheid of u wel aan uw toekomstige financiële verplichtingen kunt voldoen. Zaken als winst, huidige financiële verplichtingen en de toekomstverwachting van uw bedrijf worden eerst tegen het licht gehouden.

Wat wil een geldverstrekker vooraf weten?

Om bij een eventuele aankoop van een huis snel te kunnen handelen is het raadzaam om onderstaande informatie bij de hand te hebben:

  • De jaarcijfers over de laatste drie jaar;
  • De aangiftes Inkomstenbelasting over de laatste drie jaar;
  • Uw vermogen;
  • Toekomstperspectief van uw bedrijf;
  • Overzicht van verzekeringen, zoals uw arbeidsongeschiktheidsverzekering;
  • Werkt uw partner in loondienst? Dat is gunstig. Meer inkomenszekerheid speelt een belangrijke rol bij het verstrekken van een hypotheek.

Pas aan de slag als ondernemer?
Bent u nog geen drie jaar aan de slag als ondernemer, zzp’er of freelancer, dan verschilt het per geldverstrekker hoe uw aanvraag behandeld wordt. Sommige geldverstrekkers verstrekken u in dat geval geen hypotheek. Andere geldverstrekkers kijken echter naar uw persoonlijke situatie. Daarvoor moet u mogelijk aanvullende informatie aanleveren. Wij adviseren u hierin graag en helpen u bij het zoeken naar een geschikte geldverstrekker.
Inkomensverklaring Ondernemer
Tegenwoordig komt u als ondernemer ook in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Uw geldvertrekker wil dan wel eerst een Inkomensverklaring Ondernemer. Met die verklaring komen zelfstandig ondernemers, langer dan een jaar actief, ook in aanmerking voor een hypotheek met NHG.

Coronavirus en uw hypotheek
Heeft u al een hypotheek? Steeds meer ondernemers worden financieel getroffen door het coronavirus. Hierdoor zijn zij wellicht (tijdelijk) niet in staat om de rente en aflossing van de hypotheek te betalen. Op dit moment zijn verschillende banken bezig met het bedenken van een oplossing voor dit probleem. Wilt u weten wat de mogelijkheid in uw situatie is, neem dan contact met ons op.

Meer informatie
Als ondernemer bent u druk met het draaiende houden van uw bedrijf. Zoekt u een hypotheek die naadloos aansluit bij uw persoonlijke situatie en het leven als ondernemer? Neem dan contact met ons op.

Back To Top